Az ünnepek előtt egyre többen vásárolnak manapság az internetről, ahol egyre több csaló bukkan fel.

A bűnözők a valós élethez hasonlóan itt is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül a pénz, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Ezeknek a csalásoknak a visszaszorítása érdekében a Megyei Rendőr-főkapitányság megtörtént esetekkel példázza, hogyan NE vásároljunk a világhálón.

Csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást jelenleg:

  • az Ózdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 150 ezer forintot előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált.
  • a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 50 ezer forintot, plusz az 1200 forintos szállítási költséget előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált.
  • a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett számlájáról az ezidáig még ismeretlen tettes kriptovaluta vásárlás címén leemelt több mint három millió forintot.

Ne menjünk fejjel az enternek, ha például valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen, előre utalni, főleg ismeretlen félnek erősen nem ajánlott – javasolja a Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya. – Van, aki kriptovaluta vásáron bukott több millió forintot, és olyan is, aki a postaköltséget is előre átutalta pluszban a vételár mellett.

A rendőrség ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is:

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljunk előre pénzt!