Idén száz madárodút helyezett ki a Városgazda a város különböző részein, 2023. március 15-ig pedig további száz odú kap majd helyet a fákon.

Ezek méretét és a helyszíneket továbbra is a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportjának javaslatára határozzák meg.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szervezésében idén tavasszal indult el az az új örökbefogadási program, amelynek keretein belül a város közterületein lévő fákra kihelyezett madárodúkat lehet örökbefogadni, tízezer forint díjbefizetés ellenében.

A fészkelőhelyek kihelyezésével az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege), és a nagyobb méretű énekesmadaraink számára (széncinege, nyaktekercs, légykapó, csúszka) biztosíthatunk több lakóhelyet.

A Városgazda a kihelyezések mellett felvállalja a fészkelőhelyek karbantartását is, ami a tavaszi fészkelési időszak előtti takarítást, az előző évi fészekmaradványok, és az abban áttelelő kórokozók, paraziták eltávolítását jelenti.

Az örökbefogadás tárgyév december 31-ig szól, azonban meghosszabbítás hiányában az adott odú december 20-tól mindenki számára újra örökbefogadhatóvá válik.

Így azoknak az örökbefogadóknak, akik idén lettek madárodú-tulajdonosok, és szeretnének jövő évben is azok maradni, célszerű a napokban elvégezniük a tagság megújítását a miskolczoo.hu oldalon. Az örökbefogadás menetéről és általános feltételeiről is ott olvashattok.