Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Bár az állati bensőségek árai sem úszták meg a horror drágulást, de ha utánaszámolunk, így is fele annyiból kihozható a házi májas kence, mint a nagyáruházakban kapható társaik, ráadásul jóval egészségesebb is.

10 lépésben a házi disznótoros füstölt kenőmájas receptje: 

A házi disznótoros kenőmájas elkészítése kissé időigényes, de a végeredmény minden percet megér. A házi változat nem hasonlítható az iparihoz, és saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük.

Hozzávalók:

  • 500 g sertésmáj
  • 200 g füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • néhány szem fekete bors.

 

Első lépésként a sertésmájat alaposan mosd meg, majd távolítsd el a hártyát és a felesleges részeket, aztán vágd fel kisebb darabokra.
A füstölt szalonnát kockázd fel. Az apróra darabolt vöröshagymát és fokhagymát addig pirítsd az olajon egy serpenyőben, amíg aranyszínűek lesznek.
Add hozzá a füstölt szalonnakockákat, majd pirítsd további néhány percig, amíg a szalonna kiengedi az ízeit. Tedd hozzá a sertésmájat, sózd, borsozd, és szórd bele az őrölt köményt.
Főzd addig, amíg a máj minden oldalról megpirul, és már nincs rózsaszín rész.
Önts hozzá egy kis vizet (kb. fél pohár), majd fedd le, és főzd további 15-20 percig alacsony lángon. Időnként keverd meg. Ha a máj megfőtt, tedd hozzá a tejfölt, keverd össze.
Főzd további 5-10 percig, majd ízlés szerint még sózd, borsozd, majd turmixold össze.
Ha elkészült, tedd át egy tálba, és hagyd kihűlni. Ha már langyos, tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
Tálald friss kenyérrel vagy pirítóssal.