Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A megfelelő módszer kiválasztásával hatékonyan csökkenthetjük a beltéri hőmérsékletet anélkül, hogy sok pénzt áldoznánk rá vagy bármilyen kockázatnak tennénk ki magunkat és az otthonunkat.

Mindjárt itt a nyár, vagyis nemcsak odakint, hanem a lakásunkban is egyre melegebb van, ami olykor nem túl kellemes élmény, főleg ha alvásról vagy munkavégzésről van szó. Emiatt sokan gondolkodhatnak azon, hogyan lehetne olcsón lehűteni a lakást, ha pedig keresgélni kezdünk a neten, több házi praktikával találhatjuk szembe magunkat (hideg párásítás, nedves lepedők, stb).

Bár ezek közül néhány elméletben jól hangzik, ám a megvalósítás inkább vizes foltokat, fagyási sérüléseket, penészedést, magasabb energiaszámlát és az elektronikai berendezések meghibásodását okozza, mint a vágyott enyhülést.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legjobb módja annak, hogy otthonunk hűvös maradjon, az az, ha eleve megakadályozzuk a túlmelegedést. Sokan azt gondolják, erre az a leghatékonyabb megoldás, ha az összes ablakot zárva tartják, ezzel elkerülve a forró nyári levegő bejutását, azonban a kora reggeli és a hűvösebb éjszakai órákban történő szellőztetés segíthet felfrissíteni a szoba levegőjét.

A lakásba bejutó hő blokkolása vagy szabályozása pedig történhet hővédő rolókkal, amelyek akár 76%-kal csökkentik a napsugarakból érkező hőt, és a tetőtéri szobákat kellemes hőmérsékleten tartják még a forró nyári napokon is. Mivel áttetszőek, a kilátásról és a napfényről sem kell lemondanunk.