Ha te is azon mesterkedsz, hogyan lehetne a rezsiköltségekből (és más háztartási költségekből) faragni, akkor van egy jó hírünk: első lépésként például tökéletes megoldás kizárólag a fürdőszobára összpontosítani és a következő 6 pontból minél többet betartani!

Víztakarékos zuhanyfej

A takarékos zuhanyfej az egyik legokosabb filléres fürdőszobai megoldás, amivel rengeteget spórolhatunk! Az úgynevezett aerátos zuhanyfejek a vizet levegővel dúsítják, ezért egy perc alatt akár feleannyi víz halad át rajta mint a klasszikus társain. Mi nem, a vízszámla viszont biztosan meg fogja érezni a váltást!

Zuhanyóra

Persze az sem mindegy, hogy mennyi ideig zuhanyzunk. Az egyértelmű, hogy a kádban fürdés a legkevésbé fenntartható megoldás, egy kádfürdő akár 200 liter vizet is jelenthet. Ezt mindenképpen tartogassuk ünnepi alkalmakra vagy zord, téli napokra, de zuhanyzás és zuhanyzás között is hatalmas különbségek lehetnek! 15-30 percig semmiképpen nem szükséges folyatni a zuhanyzóban a vizet, szakértők szerint 2-3 perc alatt lenne a legideálisabb lezavarni a mosakodást, ennyi idő alatt körülbelül 30-45 liter vizet használunk el klasszikus zuhanyfejjel.

Viszlát, folyóvíz!

A folyóvíz mellett fogmosás, arcmosás, borotválkozás, mosakodás nagyon környezetszennyező szokás. Ilyenkor a szükséges néhány másodperc vagy egyben kiengedett víz helyett folyamatosan pocsékoljuk a tiszta csapvizet. Mivel percenként körülbelül 8 liter víz folyik ki a csapból, akár egyetlen fogmosás alatt is elpocsékolhatunk 16-20 liter vizet, míg a pohárból öblögetés néhány deci vízzel megoldható.

Takarékos izzók

Mivel egy LED izzó 25 000 órán keresztül világít és 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos társai, nem is kérdés, hogy világítás terén ez a legjobb megoldás – a fürdőszobában is. Arra azonban vigyázni kell, hogy fürdőszobába csak pára elleni védettségű lámpatestet szabad felszerelni! A szabadon lévő izzóknak nemcsak az élettartama rövidebb, de életveszélyesek is a vizes helyiségekben.