Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tojást rengeteg módon elkészíthetjük, de gondoltál már arra, hogy nem csak megenni lehet? A főzésből megmaradt részeket számos módon felhasználhatjuk. Mutatunk pár tippet!

Ha a tojásfehérje marad meg

Sokan nem tudják, hogy ha összekeverjük a felvert tojásfehérjét egy teáskanálnyi mézzel, akkor gyakorlatilag bőrfeszesítő arcmaszkot kapunk. A tojásfehérje simává, feszessé varázsolja a bőrt, leviszi a piros duzzanatokat, összehúzza a pórusokat, és vannak, akik szerint még a ráncok ellen is hatásos. A tojásfehérje természetes és hatékony anyag, amely segít eltávolítani a foltokat és szennyeződéseket, ezért például a bőr tisztításához is alkalmazhatjuk. Finoman vigyük fel a cipőre, táskára vagy akár a kanapéra, hagyjuk megszáradni majd enyhén dörzsöljük át egy puha kefével, végül pedig tiszta ruhával.

Erre használd fel a tojássárgáját

A tojássárgája természetes fehérjéket, zsírokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a hajra. Keverjük össze a tojássárgáját egy kis vízzel vagy olívaolajjal vigyük fel hajmosás után és hagyjuk hatni tíz percig. Hideg vagy langyos vízzel öblítsük le, nehogy véletlenül túlzott hőhatás érje a tojást.

Amikor nem tudod, mit kezdj a tojáshéjjal

Ha zúzott tojáshéjat adunk a kerti komposzthoz vagy egyenesen a termőföldhöz, azzal növeljük annak tápanyagtartalmát, és kalciumban gazdag talajt hozhatunk létre virágaink és zöldségeink számára. Egyszerűen csak roppantsuk a héjat az ujjunkkal apróbb darabkákra, és adjuk a termőföldhöz. Ha a komposzt módszeréhez hasonlóan növényeink tövéhez vagy a talajra szórjuk a szétmorzsolt tojáshéjat, azzal elriaszthatjuk a kártevőket, például a csigákat, melyek elkerülik az így kialakított érdesebb, szúrósabb felületet. Adjuk a zúzott héjat szappanos vagy mosószeres vízhez, ezzel súroljuk át a szenes, olajos serpenyőket. A héjdarabkák durva éle segít eltávolítani a makacs szennyeződéseket vagy a rántotta maradványait.