Egy légkondi beszereltetése nem éppen olcsó dolog, ám a nyári meleget nem mindenki bírja. Szerencsére van egy olcsóbb megoldás, a ventilátor. De vajon milyen fajtát válassz?

A ventilátor kiválóan keringteti a levegőt a lakásban, így hűvösebbnek érezzük a szoba hőmérsékletét. Miután nem fúj ki magából hideget, így a megfázás kockázata is jóval alacsonyabb. Rengeteg fajta létezik ebből az eszközből, így vásárlás előtt érdemes alaposan átgondolnunk, hogy nekünk milyen kapacitásra, illetve funkciókra van szükségünk.

Pénztárca kímélő megoldás 

A ventilátorok és a légkondik esetében is mindig felmerül egy nagyon lényeges kérdés: milyen működtetés mellett a leggazdaságosabbak? A válasz egy kicsit összetett rá, ugyanis nagyban függ az eszköz teljesítményétől és a szoba méretétől. Egy nagyobb térben érdemes lehet inkább folyamatosan, de alacsony sebességen működtetni a ventilátort. A kisebb helyiségekben viszont megéri kikapcsolni, sőt a konnektorból is kihúzni.

Hangos vagy nem hangos?

Valószínűleg sokat fog működni nyáron a ventilátorunk, így a zajszint is egy fontos jellemző. Ezt decibelben találjuk meg a gépek tájékoztatóján vagy dobozán. Próbáljunk meg 30 dB alatt választani.

Funkciók 

A megfelelő eszköz kiválasztásánál szintén támpontot nyújtanak a funkciók. Típustól és ártól függ, hogy ezekből hány darab van. A legtöbb ventilátoron különböző sebességű fokozatok vannak. Ez bőven elegendő, de ha nagyon profit szeretnénk, akkor elérhetőek olyan darabok is, amikben van időzítő, távvezérlő.