Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egész világon kedvelt turisztikai célpontok a zuhatagok, s bár hazánk nem tartozik a vízfüggöny-nagyhatalmak közé, még így is büszkélkedhetünk néhány mesés vízeséssel. Szuper célpontok lehetnek, szóval ha akad egy szabadnapotok, dobjatok be a hátizsákba pár szendvicset, aztán irány a természet!

Van valami egészen különleges és megnyugtató egy erdei sétában is, de nincs is annál varázslatosabb, mintha túrázás közben egy vízesésre bukkanunk. Nem csoda hát, hogy az egész világon kedvelt turisztikai célpontok a zuhatagok, s bár hazánk nem tartozik a vízfüggöny-nagyhatalmak közé, még így is büszkélkedhetünk mesés vízesésekkel. Egy-két napos kirándulások is szuper célpontok lehetnek, de ha akad egy szabad napotok, dobjatok be pár szendvicset a hátizsákba, aztán irány a természet! 

1. Mesterséges, de szép: a lillafüredi Fátyol-vízesés
Ez Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése – húszméteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, tehát mesterséges, eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott. A sétányról, ami nagyjából a vízesés felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk. Az Anna-mésztufabarlang egy része a vízesés alatt van.

2. Ilona-völgyi vízesés a Mátrában
Ez hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak az előbb említett Lillafüredi-vízesés impozánsabb nála. A Mátrában találjuk, Parádfürdőtől körülbelül 5 kilométerre délkeletre. Az Ilona-patak vize az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából vékony sugárban zúdul alá 10 méteres magasságból.

3. Rám-Szakadék a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található Rám-szakadék szurdok. Nagyszerű túraútvonalak vezetnek ide és a szurdokon való átkelés kevesebb mint egy órát vesz igénybe, amely során a túrázók vaslétrákon mászhatnak a patakok és vízesések fölött. A szakadékba beszögelt létrák és láncok segítenek a kapaszkodásban és előrejutásban, de az a legjobb, ha túrakesztyűt viselünk ezen a szakaszon. Itt található közvetlenül az útvonal mellett a vízesés is. Az útvonal a Rezső-kilátónál ér véget, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, Nagymarosra és a várromokra. Innen felfedezheti a Dobogókőt, amely a Szent György-vonalak csomópontja, és egyesek szerint a föld szív-csakrája is itt található. 2006-ban maga a Dalai Láma is ellátogatott Dobogókőre, hogy megtapasztalja gyógyító erejét.

4. Ördögmalom-vízesés a Malomkerti-völgyben
Visegrád központjától 2,5 km-re délkeletre, a Malomkerti-völgyben találjuk az Ördögmalom-vízesést, Visegrádról a piros turistajelzés vezet hozzá. Autóval burkolt úton is megközelíthető. Az Apátkúti-patak magába fogadva a Magda-forrás vizét is sziklás vidékre ér. Bekanyarodva a műút hídja alatt északnak fordul. A sziklafalon lezúduló víz és hordalék mélyedést koptatott már a kőbe. Továbbhaladva a piros jelzésen elérjük a bővizű Kaán-forrást is.

5. Fátyol-vízesés Szilvásváradon
A Fátyol-vízesés a szilvásváradi Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő természeti szépsége. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta. A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 méter hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

7. Dömörkapu- és Anna-völgyi vízesés, Szentendre
A Dömörkapu- és az Anna-völgyi vízesés Szentendre közelében a Bölcső-hegy és a Kapitány-hegy között található. Szentendréből kitáblázott útvonalon a Lajos-forrási elágazás parkolójából, a zöld háromszöget követve lehet eljutni az Annavölgyi utat követve előbb bal oldalon az Anna-vögyi vízeséshez, majd a Dömörkapui úton a Dömörkapu-vízeséshez. A terep nem túl nehéz, gyalog vagy kerékpárral is alkalmas a kirándulásra. A vízesést tápláló, a pilisben található bükkös-parak eredetileg magas sziklafalak között tört ki, de kőbányák megnyitását követően a patak völgye kiszélesedett. A patak Dobogókő alatt ered és 16 km kanyargó út után Szentendrénél ömlik a Dunába. A patak melletti sziklákból az útépítéshez használt andezitet bányásztak itt. Az Országos Kéktúrán haladva innen el lehet jutni a Prédikálószékig, vagy a Lom-hegyi nyeregbe is.

8. Ferde-vízesés vagy Tündér-lépcső
A Keleti-Mecsekben egy igazán látványos zúgó található, a Tündér-lépcső, másnéven Ferde-vízesés. Érdekessége, hogy nem egyenes, innen ered a neve is: a pados mészkőrétegeken valóban ferdén zubog le az Öreg-patak vize.

9. Római-fürdő a Bakony szívében
A Keleti-Bakony vadregényes vidékén, Bakonynána közelében található a Gaja-szurdok, ahol a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesése, a Római-fürdő zubog. A patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik, magas vízálláskor teljesen kitölti a völgyszoros alját. A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja. A vízesés mellett nyílik a bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-barlang. A vízesést legkönnyebben a kéktúra-útvonalon érhetjük el.

10. Ágnes-vízesés a Mecsekben
Mecsek egyik vadregényes erdei túraútvonalán, a Petnyák-völgy mélyén találjuk az Ágnes-vízesést, mely a szűk szoros kiszélesedő pontján embermagasságból csobog le egy íves mésztufakaréjon. Felkeresését érdemes összekötni a Melegmányi vízesés és a Mánfai kőlyuk meglátogatásával, hiszen mindkettő a közelben található.