Eddig két óvodaépület kiürítéséről született döntés, valamint szóba került a távhőt használó üzletközpontok problémájáról is.

A Városvédelmi Egyeztető Testület Veres Pál polgármester kezdeményezésére jött létre, és minden szerdán döntéseket hoz, hogy biztosítsa Miskolc működését az elszabadult megemelkedett energiaárak ellenére is.

A polgármester arról tájékoztatta a testület tagjait a legutóbbi ülésen, hogy ma újabb egyeztetés lesz a Pénzügyminisztérium vezetőivel az elszabadult energiaárakkal összefüggő finanszírozási problémákról, amelyet kormányzati szerepvállalás nélkül nem tud megoldani Miskolc vezetése.

Miskolc MJV Önkormányzata költségtakarékossági tervet nyújtott be a szaktárcákhoz, ebben megjelölve az alapellátásban a forráshiányos területeket. Addig is, amíg a kormányzati válasz, szerepvállalás megszületik, az önkormányzatnak számos olyan intézkedést kell meghoznia, amely csökkenti az energiaköltségeket. Ilyen például az óvodák összevonása is.

A szerdai ülésén elhangzott az is, szükségessé vált óvodai épületek ideiglenes kiürítése, és óvodai csoportok áthelyezése más intézményekbe, olyanokba, ahol a férőszám ezt lehetővé tette. Az ilyen átszervezéseknél a cél minden esetben – a  költséghatékonyabb működtetés mellett – a tagóvodák önállóságának megőrzése és a gyermekek érdekeinek védelme volt.

A városvezetés, az intézményvezetés és a szülők képviselői között folyamatos az egyeztetés.

Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere elmondta: eddig két óvodaépület kiürítéséről született döntés, a Lórántffy Zsuzsa utcai tagóvoda és a Zsolcai kapui tagóvoda költözése november 1-től valósul meg. A következő hetekben folytatódnak a megbeszélések néhány intézménnyel, a cél a költségmegtakarításon túl az is, hogy a lehető legkevesebb nehézséget okozzák az érintett családoknak a csoportok összevonásával.

A Városvédelmi Egyeztető Testület ülésén szóba került az a probléma is, amely a távhőt használó üzletközpontokat érinti. Az ott működő vállalkozások és intézmények ugyanis nem tudnak leválni a fűtési rendszerről, a hihetetlen magas energiaárak miatt viszont az a veszély fenyegeti őket, hogy bezárnak, megszűnnek. A napokban egyeztetés indul majd ebben a témában is.

(Fotó: Pataki Gergő)