Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Két új állandó kiállítással nyitja meg kapuit a Herman Ottó Múzeum

Az évszázadokon átívelő kulturális örökséget ünnepeljük Miskolc szívében, ahol a Herman Ottó Múzeum újonnan épülő Képtára hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Az új Képtár nem csupán egy épület, hanem egy időutazás és a múlt megörökítése, amelyet két lenyűgöző állandó kiállítás, „A titkos és a publikus” és a „Miskolc anno” segít életre kelteni.

Miskolc MJV Önkormányzatának közleménye szerint  „A titkos és a publikus” kiállítás két műgyűjtő; Kövesi István és Dr. Petró Sándor – egymással több szempontból is párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az alkotások bemutatása visszatérően és arányosan él a „párba állítások” módszerével. Egy-egy – a Kövesi-, illetve a Petró-gyűjteményből kiemelt – alkotás egymással megfeleltetve teszik tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását és/vagy alkotói korszakát.

A „Miskolc anno” anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá. A kiállítás arra törekszik, hogy a látogatók időutazóknak érezhessék magukat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon. A régi város élményszerű bemutatásával a helyi identitás erősítéséhez való hozzájárulás a cél. A műgyűjtő jelen esetben a miskolci múzeum, melynek elhivatott munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. E tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor (1880–1963) múzeumigazgató volt.

Az új épületszárnyat és Képtárat – mely az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásából valósul meg – december 30-án ünnepélyes keretek között adják át.