Kezdőlap KIEMELT

Küldetés teljesítve

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy évvel ezelőtt Csehországból költözött a Miskolci Állatkertbe a huszármajom csapat új vezérhímje, Bert – vagy ahogy miskolci gondozói hívják, Berci, annak reményében, hogy az itt élő két nősténytől kölykei szülessenek majd.

Az állatkert nemrég örömmel adott hírt arról, hogy Berci igazolta a belé vetett bizalmat, hiszen a Bogi nevű nőstény február 27-én világra hozta legifjabb kölykét, így a Miskolc Zoo továbbra is aktív részese lehet a faj európai tenyészprogramjának. 

A kölyök ugyan már három hónapos, de ideje nagy részét még mindig anyja hasán kapaszkodva tölti, így alaposan meg kell figyelni a csapatot, ha valaki szeretné megtekinteni a kis jövevényt. 

Az állatkert legifjabb „kishuszárja” időről-időre már elhagyja anyát és ismerkedik a környezetével. Sőt, időnként már a csapat idősebb kölykeivel is játszik.

Mivel azonban túlságosan nem távolodik el anyjától, így az ivarát nem tudják még, ezért nevet is majd csak ennek a kiderülését követően kap majd. 

A kölyök mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jött világra. Az utódnevelésből az apja nem veszi ki a részét, hiszen az ő feladata a szabad természetben is a csapat védelme lenne.

A kicsi ugyan már kóstolgatja anyja táplálékát is, de közel egyéves koráig még anyatejjel is fog táplálkozni. A felnőttekre jellemző testméretet és ivarérettséget csak három-négyéves korára éri el.

Az ifjú utóddal együtt jelenleg hat tagot számlál az Afrika-házi kifutó huszármajom csapata.