1. Étkezés evőeszközök nélkül: Afrikában és Indiában nem meglepő, ha az emberek kézzel vagy kenyérdarabbal esznek. Az evési szokások és illemszabályok országonként változnak, de gyakran közös pont, hogy csak a jobb kézzel szabad enni.
2. Kínában az udvarias böfögés: Kína egyes régióiban az étkezés után egy udvarias böfögés elfogadott és akár el is várható, mint az étel jóízűségének kifejezése. Fontos azonban vigyázni az evőpálcával, hogy azt ne szúrjuk bele függőlegesen a rizses tálba, mert ez tiszteletlenség lenne.
3. Japánban a szürcsölés: Japánban természetesnek számít, ha valaki szürcsöl tésztaevés közben. Ott úgy gondolják, hogy aki nem szürcsöl, annak nem ízlik az étel, ezzel megsértve a házigazdát vagy a szakácsot.
4. Franciaországban jár a víz: Egy francia étteremben már az étel rendelésekor kérés nélkül érkezik egy kancsó csapvíz, így felesleges kisebb vagyont költeni palackozott vízre.
5. Notorius későknek irány Tanzánia: Tanzániában illetlen dolog pontosan időben érkezni egy vacsorára. Mindenkitől elvárt minimum 15-30 perc késés.
6. Dél-Koreában a rangidős ehet először: Dél-Koreában senki sem kezd el enni, amíg az asztalnál ülő legidősebb személy nem vette a szájába az első falatot. Aki nem várja meg ezt, azt tiszteletlennek tartják.
Ezek a példák jól mutatják, hogy a különböző kultúrákban a mindennapi étkezés is más és más szokásokhoz kötődik, amelyek meghatározzák az emberek viselkedését az étkezőasztalnál.