Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon először árverez majd el az Antikvárium.hu egy jelentős üvegműtárgy-gyűjteményt. A gyűjtemény leghíresebb – és az árverés legmagasabb kikiáltási árról induló – darabja egy híres Favrile-váza, de legalább annyira ismertek a muránói üvegek is. 

A Velencéhez és a lagúnákhoz szorosan kötődő Muránó története 1291-ben kezdődött, amikor a még főként faépületekből álló Velencében az állandó tűzveszély miatt sok üveggyártó a telephelyét a Velence partjainál fekvő kis szigetre helyezte át.

A rómaiak óta meglévő hagyományra építkezett Velence és Muránó. Világhírű az üveggyártás.
A most árverésre kerülő váza is a régi római üvegek hangulatát idézi, kézzel fújva készült a velencei üvegmanufaktúrában. A 20. század első felére tehető megalkotása. 

Tudtad? Ezer virág 

A millefiori olaszul ezer virágot jelent.  Előállításakor először egy köteg vékony, különböző színű üvegrudat hevítenek, amíg összeolvadnak, majd a köteget vékonyra húzzák, lehűtik és keresztmetszetben felszeletelik. Így keletkeznek azok a kis virágmintázatú korongok. Ezeket  melegen fújt üvegtárgyakra helyezik. 

Ilyen is szerepel abban a hagyatékban és az árverésen, ami akár a Tiéd is lehet. Persze ha szereted e stílust és magadnak is szeretnéd tudni. Hogy mennyi az annyi, arról még nincs hírünk.