„Magánszálláshely Kisokos” címmel kiadványt állított össze a Magyar Turisztikai Ügynökség. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is segíthet. Csokorba szedték  azokat a teendőket, amelyekkel megkezdhető egy magánszálláshely működtetése. 

Bejelentés, adózás, reklám

A Kisokos a magánszálláshely létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó  összetett jogszabályi feltételek vonatkozásában dolgozta fel a bejelentéssel kapcsolatos lépéseket, az adózási kötelezettségeket, az üzemeltetés és az értékesítési lehetőségek számos kérdését. 

A kiadvány olyan javaslatokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a hatékony működést, a vendégfogadást és a jogkövető működést.

Van benne jövő!

Hazánkban 2021-ben a magánszálláshelyeken több mint 5 millió vendégéjszakát regisztráltak, ez az  összesített vendégforgalom 20%-át teszi ki. A magánszálláshelyek adták tavaly a teljes szálláshely-szektor bevételének 8%-át. A magánszálláshelyek száma az elmúlt években dinamikusan növekedett. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba 2020-ban 20 ezer, 2021-ben pedig már 24 ezer magánszálláshelyet regisztráltak a szolgáltatók. Mára ez a szám meghaladja a 27 ezret.