Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Srí Lankán létezik egy magyar falu, ami a Hungama nevet viseli, de nem ez az egyetlen hely, ahol magyarokat lehet felfedezni. Egyiptom és Szudán határán él egy népcsoport, akik magukat magyaroknak vallják. Nagyjából 10-12 ezer főre saccolják a létszámukat, és úgy hívják őket, hogy magyarabok. Nevük a magyar-áb szóösszetételből ered, ami lefordítva azt jelenti, hogy magyar törzs. A népség legendái szerint elődeik 1517-ben érkeztek Egyiptomba, I. Szelim szultán hódító seregével, majd egy konfliktus után egy Ibrahim el-Magyar, azaz Ábrahám, a Magyar nevű tiszttel Vádi Halfába menekültek. Itt letelepedtek és családot alapítottak núbiai asszonyokkal.

 

Bár Pécsváradi Gábor ferences szerzetes levele, melyet 1516-ban írt, említi a Jeruzsálemen átvonuló török hadsereget benne a magyarokkal, a legújabb kutatások szerint magyarok és délszlávok keveredéséből alakult ki a népcsoport. Sőt, állítólag még Mária Terézia idején is érkeztek ide olyan kisebbségek, akiket muszlim vallásuk miatt nem tűrtek meg az Osztrák-Magyar Monarchiában. Így a magyarabok eredettörténete nem egészen tisztázott. Egyes forrásokban olyan legendát is találni, miszerint I. Szelim elrabolt magyar gyerekekből nevelt ki janicsárokat. Ők azonban nem tértek vissza az Oszmán Birodalomba, hanem az akkori Núbiában telepedtek meg. 

 

Bármelyik történet legyen igaz, az biztos, hogy a magyarabok teljességgel magyarnak vallják magukat, 1992 óta részesei a Magyarok Világszövetségének. 1998-ban egy nagyobb tudományos expedíciót szerveztek, hogy felderítsék a gyökereiket. Azonban nem volt elég szponzor, aki a kiutazást és a kutatást támogatta volna, így végül az expedíciót lefújták. Végül Vujity Tvrtko a Pokoli történetek című műsorába forgatott róluk egy videót, ahol jobban bemutatta az itt élő embereket. A magyaraboknak több olyan mondásuk is van, amiben felfedezhetők magyaros vonások, sőt, akárcsak a kenyérszentelésnél itthon, ők is keresztet rajzolnak a tetejére, iszlám vallásuk ellenére is. 

A szudáni magyarab egyesület jó kapcsolatot ápol a Magyar Iszlám Közösséggel, 2006-ban meghívást is kaptak Magyarországra.