Az egyetem közleményéből kiderül, hogy egy, a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írtak alá együttműködési szerződést a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Az együttműködés célja Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és a Jankovics István virológus által kifejlesztett "Lisanext" eljárás tesztelése állatokon az Állatorvostudomány Egyetemen, és az eljárás közös továbbfejlesztése.

A projekt keretében daganatos kutyákon a páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek.

Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek. A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is.