Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Megérkezett az egész estés Toldi!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez volt a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó munkája, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutattak be Budapesten. 

Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szerint a Toldi méltó lezárása a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező munkásságának, akinek legutóbb 2011-ben mutatták be Az ember tragédiája című filmjét. 

Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, arról beszélt, hogy Áder János korábbi köztársasági elnök kezdeményezésére az Arany János-emlékév alkalmából jött az ötlet kezdetben a Toldi sorozat, majd az egészestés filmváltozat megvalósítására. A Toldi társrendezője Csákovics Lajos, zeneszerzője Selmeczi György volt. A rendkívüli igényességgel megalkotott mozifilm a Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredményeként jött létre – fogalmazott Mikulás Ferenc.

A díszbemutatón elhangzott: a film Jankovics Marcell születésnapja előtti napon, október 20-án kerül a magyar mozikba. A premier utáni pénteken a Duna csatornán sugározzák majd az animáció Repül a nehéz kő című werkfilmjét, a teljes változatot pedig a mozivetítést követően tűzik műsorra.