Az idei évben a Városgazda igyekszik olyan növényzetet is telepíteni az odúk környezetébe, amely természetes táplálékot biztosíthat (magok, rovarok) az énekesmadaraknak.

Mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy Miskolc egy madárbarát város legyen. Az ellenőrzéskor talált fészekmaradványok alapján a szakemberek úgy becsülik, hogy a tavaly kihelyezett odúkban nagyjából hatvan-száz énekesmadár fióka születhetett.

 

A program része, hogy az odúkat az arra jelentkező személyek vagy szervezetek örökbe fogadhatják, ezzel is segítve az állatvilág sokszínűségének megőrzését, az odúk karbantartását és újak kihelyezését. A kihelyezett odúkat fényképpel és GPS koordinátákkal dokumentálják.  

Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről a miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk linken bővebb információ található.

Idén ismét elkezdődött annak a száz új madárodúnak a kihelyezése, amelyeket a Városgazda tavaly indított odútelepítési programjának második ütemében telepítenek. Az elmúlt hetekben pedig a korábban kihelyezett odúk tisztítása, karbantartása is megtörtént.

A programot szakmailag a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja segíti.

Javaslatukra két típusú odú készült: minden odú a harkályok által vájt odúk mesterséges változata, a kisebb méretűek az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára, a nagyobb típusúak a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék egyedeinek készülnek.

Tavaly száz madárodút helyeztek ki városszerte, annak érdekében, hogy az énekesmadarak könnyebben találhassanak búvó- és fészkelőhelyet. A fokozódó erdőművelés, a veszélyes és korhadt fák eltávolítása, valamint a vizes és szántóföldi élőhelyek átalakulása miatt ugyanis szűkült az életterük, egyes fajok egyedszáma csökkenésnek indult.

Nem titkolt cél az sem, hogy minél több énekesmadarat láthassunk és hallhassunk a városban.