Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Maximalizálta az alapkamatot és a késedelmi kamatot az állam. A módosítás 2022. október 1-én lép hatályba.

A folyamatos alapkamat-emelkedés és a magas késedelmi kamat miatt a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) igénylők egy része kilátástalan helyzetbe került volna, ha nem tudják teljesíteni a feltételeket – írja a bankmonitor.hu.

A CSOK feltételeinek megszegése esetében késedelmi kamatot is kell fizetniük az igénylőknek. Ennek mértékét a jegybanki alapkamat határozza meg, amely most 13%.

Vannak azonban kivételek. Azok az új lakást vásárló, vagy építkező családok, akik 3 gyermeket vállalnak, nagyobb összegű, 10 millió forintos támogatást kapnak. A feltételek megszegése esetén – azaz, ha nem születne meg időben a harmadik gyermek – azonban a ptk. szerinti alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamatot kell, hogy fizessenek, az pedig jelenleg évi 65%.

Az állam azonban mindkét büntetés mértékét 5%-ban maximalizálta.
Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az alapkamat folyamatos változása továbbra is befolyásolja a késedelmi kamat összegét.

Legalább két gyermek után is lehet CSOK-os támogatást kérni, ehhez pedig még igényelhetnek a családok egy fix 3%-os támogatott hitelt is. Amennyiben megszegik a jogszabályi feltételeket, a 3%-os kamat és az igényelt kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget késedelmi kamattal együtt kell visszafizetniük. Ráadásul a későbbiekben piaci feltételek mellett kell visszafizetni a kölcsönt.

Eddig a késedelmi kamatot ebben az esetben is a jegybanki alapkamat alapján számolták. A legújabb rendelkezés alapján azonban a támogatott kölcsönnél is az 5%-os maximális korlát lép életbe a késedelmi kamatra vonatkozóan. A változtatás így azokra is vonatkozik, akik korábban vették fel a Családi Otthonteremtési Támogatást.

Tehát az 5%-os késedelmi kamat egységesen vonatkozik azokra, aki az új rendelet hatályba lépése előtt igényelték, vagy ezt követően igénylik majd a lakástámogatást.