Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Több százezer forint a tét: mutatjuk, mit kell tenni érte

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Államadósság Kezelő Központ hamarosan lezárja a jelenleg elérhető PMÁP sorozatok értékesítését, helyettük pedig újakat kínál majd. A dolog szépséghibája az, hogy az új, 2023. június 1-től elérhető, 2028-ban és 2031-ben lejáró sorozatok 0,5 százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizetnek majd az infláció felett. Ez alapján a kamat az első évben 14,75, illetve 15,5 százalék lesz.

A Bankmonitor pénzügyi elemzői osztottak, szoroztak, a hozzánk is eljuttatott közleményükből kiderül, mire jutottak. Először azonban vessünk egy pillantást arra, mit tud az új konstrukció.

  •  Az új sorozatok ugyancsak változó kamatozású, inflációkövető állampapírok lesznek, az induló kamatszintet pedig továbbra is a tavalyi (2022-es) inflációhoz kötik.
  • A kamatprémium mértéke csökken 0,5 százalékponttal: a rövidebb futamidő esetén eddig 0,75 százalék volt a felár, ami a jövőben 0,25 százalék lesz, míg a hosszabb futamidejű konstrukciónál a felár 1,5 százalékról 1 százalékra csökken. Vagyis az induló éves kamatszint 15,25 és 16 százalék helyett 14,75, illetve 15,5 százalék lesz.
  • A futamidő is meghosszabbodik egy évvel. A jelenleg elérhető két prémium állampapír futamideje 4, illetve 7 év, a jövőben azonban 5 és 8 éves futamidejű konstrukciók közül lehet választani.
  • Az új konstrukciók kamata a korábbi változatokhoz hasonlóan évente módosulhat.

A jó hír az, hogy aki kivár a befektetéssel több százezer forintot nyerhet. A Bankmonitor szakértői a jelenlegi 7 éves futamidejű 2030/J PMÁP, valamint az új, 8 éves futamidejű 2031/I PMÁP állampapírokat hasonlították össze egy 10 millió forint összegű befektetés esetében. Az elemzők abból indultak ki, hogy a papírokat 2023. június elején vásárolja meg a befektető, és 2030. március 20-ig tartja meg. Ekkor jár le ugyanis a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP. 

A kamatok megállapításánál a már ismert adatokat, az MNB várakozását, illetve az MNB inflációs célértékét vették alapul. A szakértők úgy kalkuláltak, hogy a kapott kamatokat változatlan hozam mellett újra befektetik. A 2031-ben lejáró sorozat 2030-as értékesítésekor 1%-os költséggel számoltak.

Ezek alapján a jelenleg elérhető 2030/J PMÁP választásával 7 év múlva 16,8 millió forintot kapnának a befektetők a 10 millió forintjuk után. Ha az új konstrukciót választanák, akkor viszont 16,5 millió forint ütné a markukat a befektetés lejárat előtti értékesítésekor. Ez azt jelenti, hogy mintegy 300 ezer forintot nyerhetnek akkor, ha gyorsan lépnek. Amennyiben a befektető az új állampapírt a 8 éves futamidő végéig megtartja, akkor 17,3 millió forintot kaphat végül kézhez.

Önmagában a 0,5 százalékos kamatkülönbözetnek nagyobb lenne a hatása, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy a jelenlegi sorozat már elindult; vagyis a jelenlegi magas kamatot időarányosan rövidebb időre fogja megkapni az, aki most vásárolja meg az állampapírt, részletezi a Bankmonitor sajtóközleménye. 

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay