Kezdőlap KIEMELT

Megújul a József Attila Fiókkönyvtár

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A project bruttó 236,26 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a „Miskolc, József Attila Fiókkönyvtár energetikai korszerűsítése” című projektet valósítja meg. .

Az önkormányzat közleménye szerint a korszerűsítés során új, hőszigetelt, korszerű, alumínium nyílászárók kerülnek elhelyezésre a bontandó nyílászárók helyére visszaépítve, a meglévővel azonos méretben. A könyvtártér körüli meglévő acélvázas üvegfalak helyett korszerű, hőhídmentes, önhordó alumínium függönyfal-rendszer kerül kialakításra, az északnyugati oldal kivételével motorizált árnyékolóval ellátva. Az épület utólagos külső oldali hőszigetelést kap, továbbá sor kerül a lapostető hő- és vízszigetelésének felújítására. A pinceszinti előtér és WC helyiségben korábban gravitációs szellőzés működött, a könyvtár épület felújítása során ez átalakításra kerül mesterséges szellőzésre. A tervezett korszerűsítés során projektarányos akadálymentesítés keretében az épület földszintjén egy akadálymentes illemhely kerül kialakításra a megközelítéshez szükséges teljes útvonal akadálymentesítésével, az épület mögött kialakított akadálymentes parkolótól az épület főbejáratán keresztül. Megvalósul az épület állandó használóinak (könyvtári dolgozók) kötelező energetikai képzése is.

A korszerűsítés célja az épületben tartózkodók hőérzetének, komfortérzetének javítása, valamint az épület üzemeltetési- fenntartási költségeinek csökkentése, közvetetten pedig a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának, valamint a primerenergia-fogyasztásának csökkentése – írják az önkormányzat közleményében. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 100 százalékban (az elszámolható összköltségre vonatkoztatva) az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.