Meneküljetek szúnyogok!

A lárvákat vették célba a katasztrófavédelem munkatársai, jó hír, hogy a hideg tavasz miatt későn éledeznek a szúnyogok is, ezért könnyebb a dolga a szakembereknek.

Háromezer hektáron permeteznekFeltérképezik a tenyészőhelyeket

A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját. A munkába drónokat is bevetnek. Az országos gyérítés már megkezdődött Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán, a Maros hullámterében kerül sor először. Repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik. A következő hetekben várhatóan a Tisza további szakaszain, a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Velencei-tónál lehet a lárvák tömeges megjelenésére számítani. Ezen helyeket célozzák meg a beavatkozással.

Mi magunk is sokat tehetünk egyébként … Ne hagyd vödörben a vizet!

Ahhoz, hogy egy kertiparti vagy csak egy napágyon való pihenés nyugodt maradjon – és stílusosan szólva vakarásmentes – érdemes odafigyelni környezetünkre. Mert mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk. Azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Ezeket ürítsük naponta, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval fedjük le.

fotó: pixabay