Egy szerető és gondos gazdi gyakran nem gondol bele, hogy kutyájának szeretete nem merülhet ki abban, ha mindent megad számára, amit csak kér. Tévhit, hogy a kutyáknak mindent meg kell adni. Sőt! Vannak kutyának tilos ételek.

Hagymafélék: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélőhagyma
Tioszulfátot tartalmaz, ami oxidálja a hemoglobint, ami által károsul a vér oxigénszállítási képessége. A kutyának ezt nem tudják lebontani, ezért már 15-30 gr is mérgező mennyiség lehet a számukra.

Nyers tojás:
A tojásfehérje túlzott bevitele is lehet káros, mivel a tojásfehérjében avidin van, ami megakadályozza a biotin (B7-vitamin) beépülését, ezért hiánybetegséghez vezethet. A B7-vitamin szükséges a sejtek normális zsír- és aminosav-anyagcseréjéhez.

Só, fűszerek:
Ahogy korábban is írtuk: a kutyák nem ínyencek, nincs ízlelési szükségletük, mint az embereknek az étkezésnél, így fűszer- és sószükséglete is máshogyan alakul. Ráadásul a túlzott sóbevitel sokkos állapotot idézhet elő.

Csokoládé és cukor:
A csokiban a cukor tartalom a legkisebb rossz. Kevesen tudják ugyanis, hogy a csokoládéban található kakaó egyik alkaloidája, a teobromin mérgező a kutya számára. Szervezetük lassabban bontja le ezt a vegyületet, mint az emberé, ezért a toxikus dózis kevesebb, mint harmada az emberének.
A teobromin a koffeinhez hasonlítható, melyből, ha kedvenced a testtömegéhez képest túl sokat eszik, mérgezést okozhat. 6-12 órán belül lázat, hasmenést, hányást, szapora légzést és a pulzusszám emelkedést, rosszabb esetben komatózus állapotot, sőt a kedvenced halálát is okozhatja.

Xilit, avagy nyírfacukor:
A xilit még a kakaónál is veszélyesebb. A xilit hatására a kutya vércukorszintje drasztikusan lecsökken. Kis mennyiségben instabil, inkoordinált koordinálatlan mozgást, nagyobb adagban pedig eszméletvesztést és hipoglikémiás kómát is okozhat.

Ezeket is érdemes kerülni: 

Kerti növények:
•    szőlő, de inkább a mazsola – a túlzott fogyasztása hasmenést okozhat 
•    sóska és rebarbara – Ca-oxalát, oxálsav tartalom miatt nem ajánlott a kutya számára
•    csonthéjas magvak/gyümölcsök (diók/barack, szilva stb.) – okozhat allergiát és az emészthetetlen csonthéj miatt bélelzáródást okozhat
•    házi növények (virágok) – jellemzően mérgezést okoznak, akár kis mennyiségű bevitel esetén is (pl. aloe vera, dohány, muskátli, lilaakác, aranyeső, tulipán, nárcisz, gyöngyvirág)
Állati eredetű termékek:
•    nyers belsőségek, nyers húsok vizsgálatlan forrásból – fertőzésveszélyes
•    tejtermékek – alapvetően nem káros, szükségtelen és az anyatej pótlására alkalmatlan
Egyéb termékek:
•    alkoholos italok
•    koffeintartalmú italok – a koffein túlpörgeti a kutyákat… (mint a csokiban a teobromin)
Humán gyógyszerek:
•    humán fájdalomcsillapítókat, gyulladécsökkentőket, lázcsillapítókat szigorúan tilos a kutyának adni! A legtöbb ilyen szer halálos
•    hashajtó, köhögéscsillapító, savlekötő, hányáscsillapító szintén. Bár nem halálos, de könnyű túladagolni és ez esetben veszélyes lehet.

A mérgezések megelőzésének legjobb módja, ha megóvod kedvenced a kíváncsiságból elfalatozott kártékony ételektől. A legjobb, ha a nem nekivaló ennivalókat gondosan elzárod előle.
Ha mégis úgy alakul, hogy kedvenced számára veszélyes élelmiszerekből falatozott, mielőbb vidd le el őt állatorvoshoz! Az időben felismert mérgezés és annak kezelése életet menthet.