Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Mutatunk egy jó kis programot zenei ínyenceknek

Izgalmas koncertek várják zenei csemegék szerelmeseit április 12. és 15. között Budapesten. Lesz ott minden: az egyiptomi szakrális zenétől a ciprusi pszichedelikus folkig. Izlandtól a Szaharáig színes műfaji és földrajzi sokszínűséget ígérnek a szervezők a világzene rajongóinak. Már csak pár nap és rajtol a Budapest Ritmo.

Idén többek közt Emilíana Torrini és a Colorist Orchestra, a Tamikrest és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar koncertjei, kibővült filmprogram és egyedi együttműködések várják a közönséget.

A fesztivál nyitókoncertje az egyiptomi és marokkói szakrális hagyományba kalauzol a Mazaher és a magyar-marokkói Tariqa fellépésén a Magyar Zene Házában. A teltházas koncertet a Bartók Tavasz online felületein élőben is követhetik az érdeklődők. A Szimplában új hazai és régiós tehetségek tartanak seregszemlét: három magyar és három kelet-közép-európai feltörekvő együttes mutatkozik be a nemzetközi szakma meghívott képviselői és persze a közönség előtt.

Április 14-én pénteken és 15-én szombaton többek között a szaharai rockot játszó Tamikrest, az izlandi díva, Emilíana Torrini a Colorist Orchestra kíséretében, Monsieur Doumani és az Óperentzia, a Daagadana ukrán-lengyel dzsesszes elektronikája és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar lesz látható és hallható. Mali blues és izlandi pop, észt népzene és ciprusi pszichedelikus folk egy helyen – napi hat koncerten.

Idén különleges magyar produkció emlékezik meg zene és költészet összefonódásáról. Az Erzsébet téren lép fel a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és vendégei: Másik János, Novák János és Csoóri Sándor "Sündi" játszik fiatal énekes-dalszerzők, Balla Gergely és Barkóczi Noémi mellett, saját számokkal és versfeldolgozásokkal szőve szorosabbá zene és költészet viszonyát.

Saját produkcióban készült zenei filmek és különleges zenei dokumentumfilmek szintén szerepelnek a programban. Idén debütál a Ritmo produkciójában Veni, azaz Szász Veronika zenéjére Regős Ábel koncepciója mentén készült kísérleti rövidfilm, az Újra meg újra, de 2022-ben készült filmetűdök is láthatók lesznek pénteken és szombaton a Toldi moziban.

A koncertprogramot válogatott dokumentumfilmek egészítik ki: az érdeklődők a vásznon és élőben is betekintést nyerhetnek a Tamikrest vagy az észt folk világába. Látható lesz az iráni nők zenei lázadását vagy Cesária Évora életművét bemutató film is.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com