Kezdőlap KÉK HÍREK

Nem létező webáruházat működtetett egy borsodi férfi

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem kétszáz embert csapott be egy álwebáruházat létrehozó borsodi férfi, aki ellen csalás miatt Zalaegerszegen  emeltek vádat.

A Zala Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a borsodi kistelepülésen élő férfi által működtetett weboldal elsősorban fényképek és rövid videók megosztásával, népszerű és közkedvelt cipők, ruházati termékek, kiegészítők eladására irányuló hirdetéseket adott fel, de a termékek valójában nem álltak rendelkezésére.

A férfi célja csupán az volt, hogy az eladási árként feltüntetett összeget megszerezze. Ennek érdekében több olyan profilt hozott létre, amivel azt a látszatot keltette, hogy a megrendelések teljesítése egy, a közhiteles cégnyilvántartásba hivatalosan bejegyzett cég által működtetett webáruházon keresztül történik – tájékoztatott a főügyészség.

A hirdetésekben szereplő linkre kattintva a megrendelők egy szabályosan működő webáruház látszatát keltő oldalra jutottak, ahol lehetőség volt a termékek típus, márka, méret szerinti kiválasztására. A férfinek azonban internetes kereskedelemre nem volt engedélye, az eladásra kínált termékeket pedig olyan kedvező áron, illetve vonzó akciókkal kínálta a kereskedelmi forgalomban lévő árakhoz képest, hogy arra minél több megrendelő jelentkezzen, ezáltal minél több bevételhez jusson.

A megtévesztett vásárlóktól a férfi a megrendelések visszaigazolását követően minden esetben a saját bankszámlájára kérte előre utalni a termékek vételárát.

Az elcsalt másfél millió forintot a vádlott saját céljaira fordította.

Az ügyészség 185 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen, aki a bűncselekményeket beismerte, így a vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták.