Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A NASA által üzemeltetett TESS program keretében belül, mely kétévente az egész égboltot részletesen átvizslatja potenciális exobolygók, vagyis a Naprendszerünkön kívül, más idegen csillagok körül keringő planéták reményében, most az amerikai csillagászok egy olyan égitestpárosra leltek, mely az asztrofizika mai állása szerint nem kellene, hogy létezzen: egy vörös törpe és egy körülötte keringő Jupiter-méretű gázóriás.

Egy kutató csoport egy TOI-5205b elnevezésű, Jupiter-méretű gázóriást fedezett fel, amely csillaga méretének egynegyedét teszi ki. Ez az első alkalom, hogy egy vörös törpe körül ilyen nagy bolygót találtak keringeni.

Ennek a furcsa csillag-bolygó párosnak a tanultak szerint nem kellene léteznie. A bolygók általában a fiatal csillagokat körülvevő gáz- és porkorongokból alakulnak ki. A Jupiterhez hasonló hatalmas égi objektumok pedig sok kőzetet halmoznak fel ezekből a korongokból, hogy később gravitációs erejükkel a gázokat is képesek legyenek lekötni, melynek hála válnak a későbbiekben gázóriásokká.

Egyelőre nem világos, hogy a TOI-5205-öshöz hasonló bolygók hogyan képesek egy M-törpe szűk élettartama alatt elegendő anyagot begyűjteni ehhez a folyamathoz. Vagy arról van szó, hogy ez a bolygók kialakulásának egy gyakori folyamata, vagy valószínűleg az emberiségnek sikerült felfedeznie a fizika törvényeinek egy igen jelentőségteljes kiskapuját.

 

Kép: sci.news