Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Elindult egy új személyi asszisztencia program

Tíz hónapon keresztül 16 embernek lesz lehetősége a támogatásra Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a programra a Szimbiózis Alapítvány pályázott, és nyert el 81 millió forint támogatást. 

A fogyatékossággal élő ember a személyi asszisztenciával nem kizárólag ápolási segítséget vesz igénybe, hanem az alapítvány finanszírozásában maga választhatja ki, hogy kik lesznek azok az asszisztensek, akiket szeretne alkalmazni, és ő is igazolja majd az elvégzett munkát. Minden résztvevőnek maximum négy személyi asszisztense lesz, így biztosított a folyamatos, akár 24 órás szolgálat. Nem professzionális segítőkről van szó, hanem olyanokról, akik a mindennapi életben tudnak segíteni.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke a fogyatékossággal élő embereket segítő személyi asszisztencia program indulásáról tartott sajtótájékoztatót az alapítvány Baráthegyi Majorságában.

A legfontosabb társadalmi üzenet: a fogyatékossággal élők is teljes értékű emberek, és mi hiszünk abban, hogy a fogyatékosság a normalitás egy variánsa .

– fogalmazott Jakubinyi László.

Miskolc mellett Mezőcsáton, Nyíradonyban és Szombathelyen pályáztak sikeresen, ezeken a településeken indulhatott el a szociális biztonság megerősítését célzó, összesen mintegy 343 millió forintos program. 

(Fotó: Vajda János/MTI)