Kezdőlap Uncategorized

Óraátállítás téliről a nyárira 2016-ban

Március 27-én, vasárnap hajnapban kell majd az órákat egy órával előbbre vinni, így a húsvéti hétvégén kevesebbet alhatunk.

A hónap utolsó napján véget ér a tél. Legalábbis hivatalosan. Az energiaspórolás céljából hazánkban érvényben lévő téli- és nyári időszámítás március 27-én hajnali 2:00 órakor zárja le a téli időszámítást. Ekkor kell majd óráinkat egy órával előbbre állítani. Így a húsvéti hétvégén kevesebbet aludhatunk.

A téli időszámítás újra október 30-án veszi majd kezdetét.

vadak1

Milyen hatással van a szervezetünkre az óraállítás?

A belső óra számos testfunkció működésére kihat, így nem csak az alvás-ébrenlét váltakozását és a koncentrációs képességet befolyásolhatja, hanem a máj anyagcseréjét, a vérnyomást, a pulzust, a testhőmérsékletet és valószínűleg a sejtosztódást is.

A vérnyomás, a testhőmérséklet és a szívritmus alacsonyabb értéket mutat éjszaka, mint nappal, miközben bizonyos hormonok – kortizol, tesztoszteron – szintje a kora reggeli órákban megemelkedik. Az időeltolódás felborítja ezt a belső ritmust, ennek következtében jelentkezhet a fáradékonyság, étvágytalanság, alvászavarok, de akár depressziós tüneteket is észlelhetünk.

Más vizsgálatok eredményeiből az derült ki, hogy az óraátállítás az európai emberek számára enyhe jetlaget idéz elő, egyfajta rossz közérzetet, olyan tünetekkel, amit több időzóna átrepülése után szoktunk érezni. Noha feltételezhető, hogy a jetlaget csak három óra időeltolódással érzi meg az ember, vannak ennél érzékenyebben reagálók is, de olyanok is, akiknél a nagyobb időeltolódás sem okoz panaszokat.

A kronobiológusok azt tanácsolják, az óraállítás utáni napokban ne fogyasszunk koffeint és más serkentő italokat, továbbá ne aludjunk napközben, mert az megzavarhatja az éjszakai pihenést. Ha tehetjük, ne üljünk volán mögé, amennyiben úgy érezzük, hatással van ránk az óraállítás – egyes felmérések kimutatták, hogy az órák átállítását követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma. Ha rossz alvók vagyunk, ilyenkor különösen fontos, hogy odafigyeljük. Mindennap azonos időben keljünk és feküdjünk, lefekvés előtt teremtsünk egy 15-30 perces nyugodt időszakot.

Svéd kutatók azt állítják, hogy az órák visszaállítása utáni napokon – feltehetőleg az egyórás pluszalvásnak köszönhetően – mintegy 5-6 százalékkal esett vissza a szív- és érrendszeri katasztrófák száma. Ezt azzal magyarázzák, hogy a több és mélyebb alvás jótékonyan hat a vérnyomásra, a vércukor- és vérzsírszintre, így a szív és az erek állapotára.

beautiful-women-photography-2-1

 

források :

http://www.hirado.hu/2016/03/23/hetvegen-oraatallitas/

http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/vasarnap_hajnaltol_teli_idoszamitas_