Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

12 évvel ezelőtt egy este Lynley Hood, az új-zélandi Dunedinben élő író éppen olvasott, amikor a bal szemén hirtelen homályos látást tapasztalt. A fáradtságra fogta a dolgot, lefeküdt aludni, de másnap reggelre a homályos látás nem múlt el. Nem sokkal ezután a glaukóma egy ritka formáját diagnosztizálták nála. Az orvosok azt mondták, hogy valószínűleg soha nem fog javulni az állapota, így fokozatosan megvakult. 

2020-ban aztán az asszony elesett, és eltörte a medencéjét, innentől kezdve pedig súlyos hátfájdalmakkal kellett együtt élnie. Emiatt kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az Otagói Egyetem krónikus fájdalom kezelésére irányuló kutatási projektjében. A kutatás résztvevői elektromos stimulációs kezeléseket kaptak. Két csoportra osztották őket: míg az egyik csoport az agyat érő elektromos stimulációt kapott, addig a placebocsoport csak a fejbőr szintjén kapott felületes stimulációt.

A 80 éves Lynley Hood a placebocsoportba tartozott, de négy hét elektromos stimuláció után a 80 éves nő látása közel 100 százalékban visszatért. Az orvosok meglepődve állnak a dolog mögött és rendületlenül kutatják a választ.