Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Próbaüzem: újgenerációs padló gyártását teszteli a Graboplast

Megkezdte a legkorszerűbb, az úgynevezett SPC padlóburkolat próbagyártását a Graboplast tatabányai üzemében, ahová 1,1 milliárd forint értékben telepített új gyártósort.

A vállalat tájékoztatása szerint a fejlesztés költségeinek harmadát a kormány versenyképesség növelő támogatási pályázatából finanszírozzák. A próbaüzem után a gyártósor a negyedik negyedévben már üzemi körülmények között termelhet.

De mi is az az SPC?

Az SPC a padlóburkolatok új generációja, ásványi alapanyagból készülő, vízálló, kopásálló és kiváló méretstabilitású anyag. A parkettához hasonló járáskomfortot nyújt, azonban költségkímélőbb és a vizes helyiségekben is használható. A lapokból álló, egymásba kapcsolódó illeszkedés gyors fektetést tesz lehetővé és ragasztó nélkül biztosít stabil burkolatot.

A magyar tulajdonú Graboplast a saját fejlesztésű speciális padlóburkolatait Győrben és Tatabányán gyártja, Kecskeméten fa parkettákat készít, termékeit a világ csaknem száz országában használják. Az 540 munkavállalót foglalkoztató cég 2020-ban 15,7 milliárd, 2021-ben 19,7 milliárd forint árbevételt ért el, melyek 80 százalékot meghaladó része exportból származott. 

A vállalat 2020-ra a pénzügyi műveleteken, fedezeti ügyleteken keletkezett költségek következtében 1,348 milliárd forint veszteséget számolt el, míg 2020-ban 361 millió forint adózás utáni nyeresége volt.

Kép forrása: Graboplast