Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Egyetem főépületének üveg előcsarnoka ad otthont „A rend nyomában” címmel megrendezett tárlatnak. 

A modern és őskori tárgypárokra épülő kiállítás a dél-borsodi régióban 4000 évvel ezelőtt élt közösségek életmódját és településeit kutató, 2012-ben indult BORBAS projekt (Borsod Region Bronze Age Settlemets) eredményein alapul.

A kamaratárlat a Miskolci Egyetem a Kölni Egyetemmel és a miskolci Herman Ottó Múzeummal tíz éve folytatott közös kutatásaiba ad betekintést egy „konyha-enteriőrbe” rendezve.

Az évek során összegyűlt kutatási anyagból az egyetemek több tucat hallgatójának szakdolgozata készült.

A projekt eredményeiről a kutatók 2022 tavaszán egy magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztő kötetet is összeállítottak, amellyel a térségben élőkkel igyekeztek megismertetni az évezredekkel korábban élt emberek társadalmát.

A kiállítás megnyitóján P. Fischl Klára, a Miskolci Egyetem Őstörténeti és Régészeti Tanszékének docense felelevenítette, hogy a légi fotózással, felszíni és geofizikai felmérésekkel, illetve a Magyarországon különlegességnek számító úgynevezett roncsolásmentes kutatással összegyűjtött leletekkel a bronzkori emberek életmódjára, társadalomszerveződésére keresték a válaszokat. 

Ezt illusztrálja az a látogatók számára kézbe vehető tárgyakat is tartalmazó kamaratárlat, amelyen azoknak a régészeti leletek másolatai láthatóak, amelyekből az egykori életmódra következtetni. A kiállítás címe pedig arra a különleges rendre utal, amellyel az évezredekkel korábban élt emberek a településeiket és a társadalmukat szervezték.

A vándorkiállítás április 1-jéig látható a Miskolci Egyetem főépületének üveg előcsarnokában.

/A nyitóképen: A kiállítást P. Fischl Klára, a Miskolci Egyetem Őstörténeti és Régészeti Tanszékének docense, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa nyitotta meg/