Sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon. Éppen ezért a szakemberek arra kérik a lakosságot, figyeljenek arra, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak. Ezt persze nem csak a természet védelme miatt fontos szem előtt tartanunk, hanem azért is, mert egy-egy csokor virág összeszedése során, akár százezer forintinyi büntetést is bezsebelhetünk.

A szeszélyes időjárás kihatott a mezei növényekre is, a pipacsok hosszabb ideig virágzanak, a repce nemsokára elvirágzik, de gyönyörű látványt mutat még a búzavirág, a nagylucerna, a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár is. A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen sok szépsége tárul fel – ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig már korábban is arra kérte a lakosságot, hogy figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire! Egy-egy szép fotó elkészítésével ugyanis jelentős kárt is okozhatnak.

Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy a mezőgazdasági területek, a természetvédelmi területek és a Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla, vagy ha van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet. A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető.

A már említett slágernövények mellett, most a hűvösebb tavasz miatt, ezeken a területeken számos védett növény is virágzik. Éppen ezért sok helyen találhatunk bíboros kosbor is, meg pusztai árvalányhajat. Utóbbiról ráadásul kevesen tudják, hogy védett növény, így nem érdemes csak úgy nekiesni nyírbálni és hazavinni a vázába.

Mezei növények, melyekkel találkozhatunk egy kirándulás során:

  • Hosszú levelű vagy kardos madársisak természetvédelmi értéke: 10000 Ft
  • Kétlevelű sarkvirág természetvédelmi értéke: 10000 Ft.
  • Bíboros kosbor természetvédelmi értéke: 10000 Ft
  • Pusztai árvalányhaj természetvédelmi értéke: 5000 Ft
  • Apró nőszirom természetvédelmi értéke 5000 Ft
  • Epergyöngyike természetvédelmi értéke 5000 Ft
  • Fehér sáfrány természetvédelmi értéke 5000 Ft

De a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él a mezőkön, réteken, földeken. 

Aki tehát szép borítóképet keres a közösségi oldalára, körültekintően fotózzon!