Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az Nvidia már bemutatta és piacra is dobta az új GeForce RTX 40 sorozatot. Az új  grafikus kártyával rekordidő alatt sikerült feltörni egy 8 karakteres jelszót. A kártya a ma elvárható lehető legjobb teljesítményt nyújtja, amit most egy új fronton is bebizonyított.

Ahogyan az várható volt, újabb és újabb tesztek illetve tapasztalatok jelennek meg, amelyek megmutatják, milyen lehetőségek rejlenek a grafikus vezérlőben, amely olyannyira erősre sikeredett, hogy a legfrissebb információk szerint kevesebb mint egy óra alatt is képes egy 8 karakterből álló jelszó feltörésére.

Senki számára sem újdonság, hogy jelenleg még a jelszavak jelentik adataink legfőbb biztonsági tényezőjét, ám bármennyire is próbáljuk megnehezíteni a hackerek dolgát, semmi sem 100%-ig biztonságos, ezt több közelmúltbeli kibertámadás is remekül bizonyítja.

A legújabb tesztek szerint ezzel a grafikus kártyával rekordidő alatt sikerült feltörni egy 8 karakteres jelszót, ami egyben azt is jelenti, hogy az új kártya kétszer olyan gyorsan képes feltörni és megfejteni a jelszavakat, mint elődje, a GeForce RTX 3090.
A teszt során 8 darab grafikus kártyát használtak a feladathoz, amely során a mintegy 200 milliárd kombináció végigpörgetése mindössze 48 percig tartott, ezzel pedig az is világossá vált, hogy az újdonság mintegy 2.5x gyorsabb lett az elődnél.
Ezzel az eredménnyel az új GPU-t akár a jelszófeltörés új királyaként is emlegethetjük, hiszen jelenleg nincs olyan kártya a piacon, amely akár csak megközelítőleg ilyen “jó” eredményt tudna felmutatni.