Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindjárt lerántjuk a leplet! Los Angeles fölött a hegyoldalban figyel a világra Hollywood egyik legismertebb és legtöbbet fotózott látványossága, az álomgyár nevét hirdető felirat.

Az eredete vita tárgya

Egyesek szerint a környéken burjánzó kaliforniai magyal (holly) ihlette, mások szerint Mrs. Wilcox a vonaton ismerkedett össze egy gazdag, idős hölggyel, aki saját Hollywood nevű szülővárosát magasztalta neki.

Hollywood 1903-ban önálló település lett, 1910-ben a vízhiány miatt csatlakozott Los Angeleshez. Az első filmstúdiót 1911-ben építették, 1912-ben már 15 bejegyezett filmcéget tartottak nyilván, az 1910-es évek végétől pedig Hollywood lett a filmgyártás központja. 

Akkor jöjjön a felirat

A Hollywoodland felirat 1923-ban jelent meg a Los Angelestől északra fekvő Mount Lee csúcsán.

Az ötlet egy Harry Chandler nevű ingatlanügynök fejéből pattant ki, miután hiába próbálta eladni az újsághirdetések szerint remek környezetben, a hollywoodi hegyoldalban épült, megfizethető árú házakat.

A 481 méter magasan elhelyezett 13 betű mindegyike 9 méter széles, 15 méter magas volt és négyezer égő világította meg őket, először a HOLLY, majd a WOOD és a LAND rész, végül az egész szó villant fel, szürreális látvánnyal gazdagítva a Los Angeles-i éjszakákat

A felirat száz éve, 1923. július 13. óta magasodik fölénk!

A reklámengedély másfél évre szólt, de mivel a felirat gyorsan a filmgyár szimbóluma lett, ezután is a helyén hagyták.  

(fotó: mtva sajtóarchivum)