Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Szia, uram! Aláírás nem érdekel? Digitális!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tetszik, nem tetszik, életünk jelentős részét az online térben töltjük. Amikor ez még nem így volt, a világ legtermészetesebb dolga volt tollal odafirkantani nevünket egy fontos irat aljára. A mozdulatot lassan kiszoríthatja a digitális aláírás, amelyről a magyarok 86 százaléka hallott már.

Ez derül ki az ügyfélazonosítással foglalkozó FaceKom országos, reprezentatív kutatásából, amely kitér arra is, hogy a megkérdezettek csaknem 25 százaléka élt a technológia adta lehetőséggel, 34 százalékuk pedig csak azért nem használta, mert nincs tisztában a működési elvével.  
Az MTI-hez elküldött összefoglaló szerint az eredmények alapján – hasonlóan más digitális kompetenciákhoz – komoly szakadék húzódik Budapest és a vidék között. Míg a fővárosiaknak csak 4,4 százaléka nem hallott az elektronikus aláírásról, a nem budapestieknél már 15,9 százalék ez az arány.

Hasonló különbséget okoz az iskolázottság: a felsőfokú tanulmányokat végzetteknek csak 5 százaléka, az alapfokú végzettségűeknek több mint 20 százaléka nem hallott az elektronikus aláírásról. Nincs ugyanakkor jelentős különbség az életkor alapján, a fiatalabbak és idősebbek is hasonló arányban használják ezt a megoldást.

A kutatásban résztvevők több mint 50 százaléka elsősorban a közművek, távközlés és közigazgatás területén tartják fontosnak a digitális hitelesítést. A felmérés összegzése szerint ez azt mutatja, hogy a többség az állammal, az önkormányzatokkal, valamint a nagy szolgáltatókkal kapcsolatos ügye intézését már teljesen el tudja képzelni távoli, digitális megoldások használatával. Az ügyvédi irodákban intézendő ügyeknél még nincs többségi támogatás, itt 38,2 százalék tartaná fontosnak ezt a lehetőséget.

A jogszabályok szerint egyébként elektronikus aláírással ma már minden dokumentum hitelesíthető, amely így a kézzel írottal egyenértékű módon bizonyító erejűnek minősül, írta közleményében a cég.