Kezdőlap KÉK HÍREK

Tizenöt millió forintot akartak kicsalni egy borsodi cégtől

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hamis tranzakciót a rendőröknek sikerült időben visszafordítani.

Egy borsodi cég nevében tettek késlekedés nélküli feljelentést az Edelényi Rendőrkapitányságon, mivel az elkövetők mintegy 15 millió forintot csaltak ki tőlük – közölte a police.hu. A nemzetközi kereskedelemmel is foglalkozó cég 2023. június 16-án éppen külföldön tartózkodó „vezetője” küldött kollégáinak egy elektronikus levelet, hogy hajtsanak végre egy majd 40 000 eurós utalást. A megadott adatok alapján egy portugál bank irányába meg is történt az utalás. Majd a cég munkatársának gyanús lett a tranzakció és egy gyors ellenőrzést követően kiderült, hogy csalás történt.

A sértettek azonnal bejelentést tettek a rendőrségen, ahol a nyomozók felvették a kapcsolatot a társszervekkel, és megtették a továbbiakban szükséges intézkedéseket is. Az utalást sikerült visszafordítani, így a kár megtérült.

Az Edelényi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntett elkövetésnek gyanúja miatt folytat eljárást az ügyben.

Az Edelényi Rendőrkapitányság vagyonmegőrző tanácsai: 

  • Tartsa be szigorúan a kifizetésekre és beszerzésre vonatkozó biztonsági eljárásokat! Ne hagyjon ki eljárási lépéseket, és ne engedjen a nyomásgyakorlásnak!
  • Mindig gondosan ellenőrizze az e-mail címeket a bizalmas információk, pénzátutalások esetében! A csalók gyakran használnak a valódihoz nagyon hasonló e-mail címeket, amelyek csak egy karakterben térnek el az eredetitől.
  • Ne az e-mailre válaszolva próbáljon meggyőződni annak valódiságáról, hanem inkább telefonáljon vagy más csatornán ellenőrizze a feladatot! Ha van rá mód, hívja fel a felső vezetőt, vagy asszisztensét/titkárságát!
  • Amennyiben kétségei vannak egy átutalási utasítással kapcsolatban, mindig kérdezzen meg egy kompetens munkatársat, még akkor is, ha a feladat diszkrét kezelésére kérték!
  • Soha ne nyisson meg e-mailben kapott gyanús hivatkozásokat vagy mellékleteket! Különös körültekintéssel járjon el, ha a vállalati számítógépeken nyitja meg személyes e-mail-fiókját!
  • Korlátozottan terjessze az információkat, és kezelje óvatosan a közösségi médiát! A munkahelyi számítógépén, laptopján ne nyisson meg privát közösségi oldalt, és ne tegyen közzé semmilyen, a munkájával vagy a munkahelyével kapcsolatos tartalmat, információt! Ne osszon meg a vállalati hierarchiára, biztonságra és eljárásokra vonatkozó információkat!