Meg fogsz lepődni, persze lehet, hogy Te pont denevérszakértő vagy. Viszont ha nem, akkor valószínűleg másra tippelnél.
A csökkenő hőmérséklet és a rövidülő nappalok hatására téli álomra készülődnek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő denevérek is. Hazánkban 28 különböző denevérfaj él. A park területén a közönséges és a korai denevérek a leggyakoribbak. De kiemelt jelentőségű a Körös-ártéren élő tavi denevérek állománya is. 

Rágyúrnak a hidegre

A rovarevő, védett kisemlősök ősszel nagy mennyiségű élelmet vesznek magukhoz. Testükben jelentős zsírkészlet, úgynevezett „barnazsír" raktározódik el melynek oka a hormonális változás. Ez a „barnazsír”  biztosítja számukra az energiát.

Tudtad? Mutatjuk mennyit is ver a denevér szíve!

Téli álmuk során testhőmérsékletük 5-8 fok közé csökken, anyagcseréjük drasztikusan lecsökken.

Szívük  percenként csupán egyet-kettőt dobban.

A téli meleg számukra veszélyes lehet

A téli szendergésnek megvannak a veszélyei. Ha búvóhelyükön a kelleténél magasabb a hőmérséklet, akkor nem hűlnek le megfelelően, nem csökken le testük aktivitása, s így tartalékaik hamar elfogynak, tavaszig akár el is pusztulhatnak.

Soha ne háborgasd a denevért!

Ha felébrednek, akkor a hideg környezetben gyorsan elpusztulhatnak. Március közepe táján az emelkedő hőmérséklet és a hosszabbodó nappalok hatására a denevérek szervezetében elkezd termelődni egy különleges hormon, amely felébreszti őket téli álmukból.