A miskolci önkormányzatot a napokban kapott hivatalos értesítést a Virágos Magyarország verseny szervezőitől. Ebből kiderült, hogy 2022-ben a Vár utcai gesztenyefasor a Magyar Faápolók Egyesületének szponzori különdíjában részesült. A felajánlott díj pedig egy idős fa vizsgálata.

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt immáron huszonkilenc éve szervezi meg a Magyar Turisztikai Ügynökség. Idén pedig Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is jelentkezett a felhívásra, a Vár utcai gesztenyefasorral.

Augusztusban neves szakmai zsűri érkezett városunkba, megtekintették a védett vadgesztenyefasort, és ők javasolták díjazásra a Diósgyőri várhoz vezető sétány büszkeségét.

Minden évben csak egyszer osztják ki az Év Fasora díjat – ezt idén az egri Érsekkert gesztenyefái nyerték – ezért kapott különdíjat a Vár utcai gesztenyefasor.

Korábban már írtunk arról, hogy a Vár utcai vadgesztenyefák megmentésére tavaly tavasszal Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere, és a terület önkormányzati képviselője már tett javaslatot.

Ennek eredménye, hogy jelenleg 28 darab vadgesztenyefán koronakönnyítési, visszavágási, seb- és odúkezelési munkákat végeznek a hónap végéig.