Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk! Az elismeréseket Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban adták át.

A díjat 2010-ben a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapította. Célja jutalmazni az újszerűséget, kreativitást, a közönséggel való kapcsolat kialakítását.  A pályázható kategóriák: négymillió forint alatti és feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítás, virtuális tárlatokat. E mellett harmadik éve várták a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteményekkel jelentkezőket. 17 pályázat érkezett.

Nézzük a legjobbakat

A négymillió forint bekerülési költség alatti kategóriában győztes:  Petőfi Irodalmi Múzeum és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című időszaki kiállítása és közösségi tere. Az elismerést leginkább az újszerű gondolkodás, szemléletmód hozta. 


Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei

A négymillió forint bekerülési költség feletti kategóriában rendhagyó módon három elismerést osztottak ki idén. Díjazták a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesét, a Sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítását és a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítását. 


Szentedrei skanzen Erdély tájegységének egy épülete. Fotó: Kultúra.hu/Beliczay László

A virtuális kiállítás kategóriában egyetlen pályázat érkezett, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Lendület Családtörténeti Kutatócsoport közös interaktív, virtuális, családtörténeti kiállítása. A történetmesélés eszközével vonja be a látogatót a 17–18. századi polgári-nemesi férfi és női életutak lehetséges történeteibe.