Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Napi 80 mg C-vitamin bevitelére van szüksége az emberi szervezetnek, az ajánlások szerint. Ezzel szemben a magyarok 40 százaléka mindennap 1000 mg-ot fogyaszt – derül ki a Quattroceutical által, 1021 ember megkérdezésével készített online felmérésből, melyet a MOK tett közzé honlapján.
A Proformance Laboratories vezető kutatója, Molnár Nikoletta szerint ez azért sem hasznos, mert a túlzott C-vitamin bevitel vesekő-képződésre hajlamosító tényező lehet.

A szakértő szerint így érdemes fogyasztani a C-vitamint
A szakember kifejtette, mivel vízoldékony vitaminról van szó, a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel. Célszerűbb a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás. A C-vitamin a belekben szívódik fel, de minél többet szedünk be egyszerre, annál inkább üríti azt a szervezetünk.

Általánosságban elmondható, hogy 200 mg-ig a C-vitamin felszívódása közel 100 százalékos, 1000 mg-nál már csak körülbelül 50-60 százalék, de még ez is rendkívül jónak mondható. Azt se felejtsük el, hogy a napi bevitelben benne van akár a zöldség-gyümölcs fogyasztásunk, akár egy más készítményhez adott extra C-vitamin mennyisége is.

Ha ehhez szedünk még pluszban 1000 mg C-vitamint, az már nagyon sok lehet a vesénk számára – mondta Molnár Nikolett, aki hozzátette, hogy a rendszeresség mellett az is fontos, hogy milyen formában juttatjuk be a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkbe.

A cseppekkel csak a hatóanyagot visszük be, nincs szükség csomósódásgátlóra, töltőanyagra, préselőre, egyéb mesterséges anyagra, amivel feleslegesen terheljük a szervezetet. A vízoldékony vitaminok és hatóanyagok esetében ez a leghatásosabb beviteli mód.

Íme a javallatok és ellenjavallatok
A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a víz- és zsíroldékony vitaminok hasznosulása eltérő időpontban lehet eredményes. A koffein például több hatóanyag felszívódását gátolja, így a C-vitaminét is, ezért javasolt, hogy 1,5-2 óra teljen el a kávéfogyasztás és a C-vitamin bevétele előtt. Este sem ajánlott a C-vitamin-fogyasztás, mert élénkíthet és vízhajtó hatása van.

A D-vitamint inkább délben javasolt bevenni, mert az zsírban oldódó vitamin, és valószínűbb, hogy ebédidőben már eszünk olyat, ami segíti a felszívódását. A vas esetében az a legjobb, ha már reggel, éhgyomorra bevesszük, akkor tud a legjobban hasznosulni.