Kezdőlap Uncategorized

Új Magyarországra ébredtünk – erre figyeljünk hétfőtől

Változás, változás, változás. Csak kapkodjuk a fejünket, annyi minden módosul óráról-órára. A legfontosabb, legtöbb embert érintő változás, hogy az egyetemek után az ország összes általános és középiskoláját bezárták, a mai napon elkezdődik az otthoni, digitális oktatás időszaka. Miskolcon bezártak a városi fenntartású óvodák és bölcsődék, erről szombaton délután döntöttek az Operatív Törzs ülésén. A rendkívüli szünet visszavonásig érvényes, de jelenlegi helyzet szerint legalább két hétig érvényben marad, március 20-ig azonban még ügyeletet tartanak. Az egészségügyben is jó pár változás lépett érvénybe. A szűrővizsgálatokat elhalasztják, az alapellátásban résztvevő fogorvosok csak a sürgősségi esetek kapcsán fogadják a betegeket. A kórházak a tervezett műtéteket teszik át későbbi időpontokra, és csak a sürgősségi operációkat végzik el. A járvány idején semmilyen adminisztratív feladatot (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány-hosszabbítás) nem intéznek a rendelő dolgozói, ilyen ügyben se menjen senki sem a rendelőbe. A lejáró gépjárművezetői jogosítványok, gyógyszer javaslatok automatikusan érvényben maradnak a járványügyi vészhelyzet alatt, emiatt hátrányt senki sem szenved. A rendszeresen használt gyógyszerek felírását is telefonon lehet intézni, e recept formában megkapják azokat.

A tömegközlekedésben egyelőre csak kisebb változásokra kell figyelniük az utasoknak. Az MVK Zrt. határozatlan időre felfüggesztette az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, azaz a járművekre minden ajtón fel lehet szállni. A menetrendben egyelőre változás nem történt. A Miskolc Holding és tagvállalatai beszüntették az ügyfélfogadást, online módon lehet a későbbiekben intézni az ügyeinket. A Miskolci Kulturális Központ rendezvényei elmaradnak, a színház, a Művészetek Háza, a Diósgyőri vár, az uszodák, strandok bezártak. Megállt a sportélet, nincsenek koncertek, kiállítások. Lényeges, hogy a mai naptól a szórakozóhelyek és a mozik is határozatlan időre elcsendesednek. Tiltott minden nyilvános rendezvény. Az üzletek és éttermek, kávézók 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzleteket, drogériákat és patikákat. 

A kormány arról is döntött, hogy lezárja az országhatárokat a személyforgalom elől. A határon csak magyar állampolgár léphet be mostantól.

Tartózkodjunk otthon, amikor csak tudunk.

Idős emberek, kifejezetten 70 év felett, ha lehet egyáltalán ne hagyják el otthonukat, a munkaképes korúak csak a munkába menjenek, majd a halaszthatatlan ügyintézéseket követően ők is tartózkodjanak otthon gyermekeikkel, családjukkal együtt. Mindenféle gazdasági kár, pénzügyi veszteség a járvány lezajlását követően pótolható. A járvány során áldozattá váló családtagjainkat, szeretteinket soha, senki sem tudja pótolni majd.

A változások korát éljük, de sajnos nem pozitív értelemben. Azonban, ha mindenki fegyelmezett marad és betartja a fontos higiéniai utasításokat, ha vigyázunk magunkra, egymásra és a környezetünkre, akkor a végeredmény talán mégis pozitív lehet…