Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kutatók úgy hiszik, megtalálták az őszülés mechanizmusát és ebből kifolyólag a jövőben ki tudnak majd fejleszteni olyan kezeléseket, amik segítenek megállítani, illetve visszafordítani azt. 

A kutatás szerint az őssejtek a haj öregedésével megrekednek a tüszőkben és elveszíthetik érési és a hajszínt megőrző képességüket. 

A kutatás az egerek bőrében és az emberekben is megtalálható sejtekre, az úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosított. A tudósok, akiket a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói vezettek, felvetették, hogy ha eredményeik az emberekre is igazak, akkor az megnyithatja az utat az őszülés visszafordítása vagy megelőzése előtt.

A mechanizmusok felvetik annak a lehetőségét, hogy a melanocita őssejtek ugyanilyen rögzített elhelyezkedése az emberben is létezhet. Ha ez így van, akkor az elakadt sejtek újbóli mozgásának elősegítésével megnyílik a lehetőség az őszülés visszafordítására.