Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igaz, hogy a megosztott videó már 12 éve készült és nem is a mai trendi műfajokat képviseli, de azt gondolom, hogy érdemes megemlíteni és feleleveníteni egy olyan egyedi és egyben katartikus zenei élményt, melyet 10.000 ember közös éneklése jelenthet.

A német zeneszerző, Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának (1823) egy részlete a szintén német költő és filozófus, Friedrich Schiller lírai költeményének, az Örömódának a megzenésített változata.

Idővel a dallamok a német foglyokon keresztül Japánba is eljutottak, ahol a lakosságnak úgy megtetszett a klasszikus darab, hogy az ország egyik legkedveltebb zeneműve lett – tudhatjuk meg a Doily oldaláról. A szimfónia IV. tétele, az Örömóda az Európai Unió hivatalos himnusza is lett (1985), hisz a reményt, a szabadságot, az egységet és a közös értékeket jelképezi. A felemelő élmény, mikor egyszerre 10.000 ember (!) együtt énekelte Beethoven örökségét, a összetartozás legjobb példája, mely bizonyítja, hogy a zene univerzális nyelv, mely képes egyesíteni az embereket, áthidalva a különbségeket, nehézségeket is. A kórust a profi énekesek mellett javarészt zeneszerető, de képzetlen énekesek alkották, akiknek csupán rövid idejük volt elsajátítani a nyelvet, hiszen németül énekeltek. A mű különleges előadása egy japán dalverseny, a Daiku keretében valósult meg, mely során a zenekart és az énekeseket a japán karmester, Yutaka Sado vezényelte.

" Egy német legenda komponálta, egy japán sokaság énekelte és egy kanadai senkit kirázott tőle a hideg." – méltatta a videót egy kommentelő.