A méhpempő a méhek által termelt csodaszer, amit kevésbé ismerünk és fogyasztunk, mint a mézet, pedig a méz jótékony hatása a méhpempőben esszenciálisan van jelen, sőt tartalmaz olyan enzimeket és anyagokat, ami sehol másutt nincs jelen világunkban.

A tiszta méhpempő különleges anyag, az összetétele körülbelül a következő: 66%-ban víz,15%-ban szénhidrátok, 13-18% között fehérjék, 3-6% között zsírsavak, 1,5% körül ásványok. Ezen túlmenően vitaminokat, acetilkollint és 10 HDA savat tartalmaz. Ez utóbbi két anyag, szinte csak a méhpempőben fordul elő természetes formában.

  • Acetilkolin: a középső és perifériás idegrendszer neurotranszmittere: ennek az anyagnak köszönheti a méhpempő az idegrendszerrel kapcsolatos összes betegségre való jótékony hatását
  • 10-HDA Sav: egy vírusölő és antibakteriális anyag. A 10-HDA sav a méhpempő biológiai markere, mivel csak benne fordul elő ez az anyag, sokoldalú immunrendszer-szabályozó
  • B-vitaminok: a méhpempő minden B-vitamint tartalmaz. Legjelentősebb mértékben a B5 vitamint, vagyis pantoténsavat, amelyet antistressz vitaminnak is neveznek.

Összes tápanyag, amit a méhpempő tartalmaz még: szénhidrátok, proteinek, peptidek, aminosavak, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilananin, treonin, triptofán, valin, zsírsavak, kalcium, réz, vas, magnézium, foszfor, kálium, szilícium, nátrium, kén, A-vitamin, C-vitmain, D-vitamin, E-vitamin, az összes B-vitamin, acetilkolin és 10-HDA sav.

Tárolása, fogyasztása

A méhpempő nagyon érzékeny anyag, begyűjteni májustól augusztus végéig lehet, a tartósítására pedig különös gondot fordítanak a méhészek. A méhpempő huzamos ideig szobahőmérsékleten tartva tönkremegy, elveszti ha­tását. Elraktározására legmegfelelőbb hőmérséklet 0°-tól +5 C°- ig, vagyis a hűtőszekrény klímája. Ebben a formában 1 évig őrzi meg hatékonyságát, azután fokozatosan veszít belőle. Amennyiben nem napi fogyasztásra használjuk a méhpempőt, vagy nagyobb mennyiséget tárolunk, akkor mélyfagyasztott (-20C°) állapotban akár 10 évig is tárolhatjuk, légmentesen, levegőtől elzárt állapotban.

A méhpempőt mézbe vagy gyümölcsös turmixokba keverve is fogyaszthatjuk, viszont meleg folyadékkal ne keverjük. Mézbe is tehetjük, úgy is fogyaszthatjuk, különösen, ha nem kedveljük az ízét, vagy ha valamilyen oknál fogva hűtőn kívül szeretnénk tárolni.

Konzerválás mézben

A méhpempő tartósításának egyszerű és megfelelő módja a mézben való elhelyezés, főleg akkor, ha kisebb mennyiséget tárolunk. A méz régi időktől fogva ismert tartósító anyag. Méhpempő tárolására a már kristályos formája a legalkalmasabb. Ha pempőt friss mézbe keverünk, idővel annak felszínére kerül kisebb fajsúlya miatt, ott pedig habréteget képez, így leve­gővel érintkezhet, és veszít értékes tulajdonságaiból. Ezért, ha van rá mód a Méhpempő konzerválását kristá­lyos mézzel végezzük. További előnye, hogy az elkevert pempőt egyenletesen elosztva tartja, nem engedi annak utólagos kiválását, így, ha megfelelően van elkeverve, egyenletes adagolást biztosít (ajánlatos azért pár hetente átkeverni). A hűtőszekrény leghidegebb részébe helyezve rövid idő alatt a méz kikristályosodik. Abban az esetben, ha csak friss mézzel rendelkezünk, helyezzük néhány napra a hű­tőszekrénybe. Tehát 10-25 g méhpempőt 500 g kristályos mézbe keverjünk el.

A méhpempőt ajánlott szájban tartani pár percig a lenyelés előtt. Azzal, hogy nem nyeljük le, hanem hagyja a nyálkahártyákon keresztül felszívódni, a méhpempőben lévő hatóanyagok nagyobb hatásfokkal kerülnek be a szervezetünkbe. A felszívódás átlagos időtartama kb. 5 perc. Ez idő alatt sok nyál termelődik, amit fokozatosan le nyelhetünk.

A méhpempőt ne fogyasszuk fém kanállal, használjunk fából vagy műanyagból készített eszközt, mivel a méhpempőben rengeteg természetes sav van, ami fémmel érintkezve károsodhat.

A méhpempőt fogyaszthatjuk teába, kefirbe vagy tehén túróba keverve is. A tea esetén, langyos teába keverjük. Gyümölcs turmixokba is lehet keverni.

méhészeti termékek együttes keveréke, így a propolisz, virágpor, méz és Tiszta Méhpempő vegyítése, igazi természetes erősítő, mind testnek, mind léleknek.

Méhpempő hatásait és tulajdonságait a virágpor felerősíti, kedvezően kiegészíti, így ajánlott akár virágporral együtt is fogyasztani. A Mannavitától rendelhető nyers virágpor is, mely olyan virágpor, ami nincs kiszárítva, teljesen abban az állapotában van, ahogy a méhek azt a virágokról leszedték.