Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

A tudatos ínyenc bükki almalekvárt választ az ünnepi asztalra

Az almalekváros tiramisu nemcsak egy egyszerű desszert lesz idén Bodolai Mirtill blogger karácsonyi asztalán. Az egymásra figyelésre, a törődésre és szeretetre hívja fel vele a @Mentesen Édesebb Instagram oldal követőinek a figyelmét azáltal, hogy a Szimbiózis Alapítvány Szorgoskertjéből érkezik a sütemény legfontosabb összetevője: a kézműves almalekvár.

Miről szól számodra az advent?

Az együtt töltött időről, a készülődésről. Azt szeretném, ha az ünnep a szeretet kifejezéséről szólna. Ez családon belül természetes, de mióta megismerkedtem a Szimbiózis Alapítvány munkájával, úgy érzem, még fontosabb lett, hogy mások felé is kimutassuk gondoskodásunkat.

Akik ízlelték már a Baráthegyi Kincsestár termékeit – melyhez az alapanyagok a Baráthegyi Majorságban teremnek – azok belekóstoltak az ott dolgozó megváltozott munkaképességű emberek által nyújtott gondoskodásba. Az első kanál lekvárjuk után éreztem, hogy az idei ünnepbe ezekkel az ízekkel különleges érzést csempészhetek a családom és követőim karácsonyába. A lekvárjaik, szörpjeik és sült teáik nagy előnye a Bükk lankáin termő gyümölcsök természetes zamata. Az alapanyagot a termőföldtől az asztalig kísérik, nem vegyítik mesterséges ízfokozókkal és tartósítókkal. Ezzel is megtisztelve minket, vásárlókat. Vigyáznak az egészségünkre! Ebből a gondoskodásból adhatunk vissza termékeik megvásárlásával.

Figyelmünkből az ott dolgozó fogyatékossággal élő emberek motivációt nyernek, hasznosnak és értékesnek érzik magukat! Ez az érzelmi körforgás az, ami igazán megédesíti a lekvárjaikat.

Melyik termék ihletett új süteményt az Instagramm oldaladra?

Igazi háztáji íz minden kézműves termék a Szorgoskert palettáján, és ezzel tökéletesen belepasszolnak abba a flozófiába, amit a @Mentesen Édesebb oldal képvisel.

Mindegyik dzsem, tea és szörp nagyon inspiráló. De korábban nem találkoztam még almából készült lekvárral. Főleg nem ilyennel, amelynek ízében is állagában is a természetesség dominál. Nincs benne ízfokozó, ami elvenné az alma édes-savanykás aromáját, csak egy csipetnyi fahéj. A fűszerezés tehát nem elnyomja a gyümölcs természetes zamatát, hanem harmóniába lépve vele, megcsiklandozza az ízlelőbimbókat.

Milyen édességhez használod fel az almalekvárt?

Ez az almalekvár tökéletesen passzolna egy zserbóhoz vagy mézes krémeshez is. De azt hiszem, a mascarpone lágysága az, amely illik a Baráthegyi Kincsestárban kapható lekvárok könnyedségéhez. E két összetevő találkozása így olyan léleksimogató gasztronómiai élményt tud okozni, amilyennek a karácsonynak is lennie kell.

A melegséget és illatot hogyan csempészed bele az ünnepi vendéglátásba?

Már látom, hogy a sült tea lesz ennek a téli időszaknak az egyik kedvenc itala: ízes, illatos és forró. Minél többet fogyasztok belőle, annál rutinosabban készítem, és látom sokszínű felhasználását. A baráti és családi összejövetelek meglepetése lesz a vele ízesített könnyed, gyümölcsös forralt bor.

Hogyan jutnak el hozzád a termékek?

Budapesten élek, de könnyen hozzájutok a termékekhez. Megvásárolhatom a www.barathegyikincsestar.hu webshopon keresztül is, de beszerzésüket szívesen kötöm össze családi látogatással. A bátyám Miskolcon él, ő maga is elkötelezettje a Baráthegyi Majorságban folyó munkának, általa ismertem meg a Szimbiózis Alapítványt.  Mindketten úgy véljük, hogy az élelmiszerek vásárlásánál fontos a környezettudatos és egészséges választás, de ez esetben a jótett is legalább annyit nyom a latba.

Ők szívből adják, mi szívből vesszük.

(X)