Most ültess gyümölcsfát! Mutatjuk, mire figyelj nagyon! Ősszel, a lombhullás utáni időszakban érkezik el a gyümölcsfák telepítésének az ideje. A szakemberek szerint vannak fajok, ahol sikeresebbnek számít az őszi fatelepítés, mint a tavaszi. A gyümölcsök többségénél kedvezőbb, ha ősszel, október közepétől november közepéig, végéig megtörténik az ültetés.

Neki is szokni kell az új helyét

A fáknak is meg kell szokni az új helyét, nem csak nekünk embereknek. Kismértékben megindul a gyökérképződés, így a következő évben fejlettebbek lesznek a növények. 

Fontos!

  • A fagyok beálltával mindenképp fejezzük be az ültetést. 
  • Amit ne most ültess: 
  • őszibarack
  • kajszi
  • dió

Tipikus hibák, kerüld el őket!

A legnagyobb dilemma mindig a gödör mérete. A hova, a mekkora és milyen mély kérdések sorakoznak valószínűleg a Te fejedben is ilyenkor.

A szakkönyvek ajánlása szerint 1x1x1 méteres gödröt célszerű kialakítani. 

Mondhatod, hogy ennél kisebb helyen is elfér, ami igaz. Viszont egy lazább földben jobban megindul a növekedés. Hidd el, meg fogja hálálni. A gödör aljára tehetsz érett szerves trágyát, amit takarj be egy vékony réteg talajjal, hogy a trágya ne perzselje meg a gyökereket. Emellett nem célszerű a fák ültetésénél talajfertőtlenítőt használni, ugyanis ősszel a talajlakó károsítók már nem táplálkoznak, telelni indulnak a mélyebb rétegekbe, illetve a készítmények gázosodó hatása visszavethetni a fák fejlődését. 

A talajjal való betemetés során célszerű 2-3 alkalommal óvatosan megtaposni, tömöríteni a talajt, hogy a gyökérszőrök közvetlen kapcsolatban legyenek a talajszemcsékkel.

A vadak ellen törzsvédő hálókat helyezhetünk ki.

fotó: pexels