Kezdőlap Uncategorized

Befejeződött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2016.09.17., Miskolc. Ünnepélyes keretek között átadták a legjobbaknak jéró elismeréseket a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmesztiválon.

Életműdíj: Makk Károly
Makk Károly, a magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette – elsőfilmesként – az egyik legjobb magyar vígjátékot, a Liliomfit és minden idők legjobb magyar filmjei közül néhányat.
Elég a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, az Elveszett Paradicsom, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka,vagy az Egymásra nézve képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei, amelyeket olyan magyar színészek tettek felejthetetlenné, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit vagy Cserhalmi György.

dscn3753 dscn3755 dscn3756 dscn3757 dscn3761 dscn3762

Közönségdíj : Ernelláék Farkaséknál / It’s not the time of my life, Rendező: HAJDU Szabolcs

dscn3763

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja: Utazás apánkkal / That Trip We Took With Dad , Rendező: Anca Miruna LĂZĂRESCU
Részlet a zsűri indoklásából:
„Az összes film közül, a zsűri az Utazás Apánkkal című alkotás történetét találta a legeredetibbnek, de a vizuális világa és drámaisága is megfogta a zsűritagokat. Különösen azzal emelkedett ki a többi film közül, hogy egy, a mai közönséghez kulturálisan és történelmileg is közel álló témát dolgoz fel.”

dscn3767 dscn3769

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET
Részlet a zsűri indoklásából:
„Az alkotás megmutatja a háború elembertelenítő természetét, a történet ugyanakkor a megbékélésről és az igazságosságról is szól. Korunkra is ösztönzőleg hathat, ahogyan a filmben a gyűlöletből könyörület lesz.”

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET
Részlet a zsűri indoklásából:
„Martin Zandvliet „A homok alatt” című filmje első pillantásra egy klasszikus második világháborús mozi, pedig sokkal több annál. Kezdjük rögtön azzal, hogy a történet a háború vége után játszódik és az európai történelem egy kevéssé ismert eseményére koncentrál. Bátran vállalja, hogy megmutatja a nézőnek, nem minden német katona volt rossz, sokan inkább a kor áldozatainak tekinthetőek.”

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj: Balkon / Balcony , Rendező: DELL’EDERA Dávid
Részlet a zsűri indoklásából:
„Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért.”

dscn3771 dscn3774

Legjobb kisjátékfilm: Tarts ki! / Hold On , Rendező: Charlotte SCOTT-WILSON
Részlet a zsűri indoklásából:
„Az emberi lélek minimalista, mégis átütő erejű képi ábrázolásának, a nézőben egyszerre az empátiát és a feszültséget megteremtő művészi kifejezésnek, a karakteres színészi alakításnak, az emberi és művészi értékek melletti kitartás fontosságát mind emberileg, mind művészileg magas színvonalon történő bemutatásának elismeréseként.”

dscn3780

Dargay Attila díj: Szemet szemért / Eye for an Eye , Rendezők: Steve BACHE, Mahyar GOUDARZI, Louise PETER
Részlet a zsűri indoklásából:
„A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal.”

dscn3779

CineNewWave díj: Mindig csak / Deliver Us , Rendező: HARTUNG Attila
Részlet a zsűri indoklásából:
„A Magyarországon máig fel nem dolgozott, kellő mélységében ki nem beszélt, a szovjet érdekszférához tartozó kelet-közép európai országokat egyaránt lelkileg megnyomorító múlt magas színvonalú művészi ábrázolásért, a remek színészi alakításért, a filmes eszközök szuggesztív alkalmazásáért.”

dscn3778 dscn3776

Zukor Adolf-díj: A homok alatt / Land of Mine , Rendező: Martin ZANDVLIET
Részlet a zsűri indoklásából:
„Egy eddig rejtve maradt történet a második világháború utáni Dániából, melyben az elnyomott elnyomóvá válik. A filmben játszó ifjú színészek nagyszerű játéka és a történetszövés teszik igazán szép alkotássá a művet. Erős film, amely arra készteti a nézőt hogy gondolkodjon el: mit jelent az emberség.”

dscn3781

Pressburger Imre-díj: A semmiből / From Nowhere , Rendező:Matthew NEWTON
Részlet a zsűri indoklásából:
“Fiatal felnőttek a Bronxban, akik papírok nélkül nőnek fel és így próbálják megtalálni helyüket az „amerikai álomban”. A film rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás.”

dscn3782

A díjnyertes filmeket 09.18-án megismétlik az Uránia teremben:
15:00 Ernelláék Farkaséknál
17:00 Utazás apánkkal
19:00 A homok alatt
21:00 A semmiből

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az utóbbi időszak talán legerősebb versenyprogramját mutatta be a fesztivál, kitűnő kísérőrendezvényekkel, koncertekkel, horror filmes szekcióval, príma “kitekintő” alkotásokkal, Paul Verhovennel. Juliette Binoche és Makk Károly személyes jelenléte tovább növelte a filmfesztivál nívóját. A programra évről-évre egyre több vendég látogat el, voltak vetítések, ahová egyszerűen nem fértek be az érdeklődők. Kezdjük kinőni magunkat, ez is a siker egyik mérője. A sikeré, amely idén sem maradt el, végérvényesen elmondható: Miskolc a magyar filmfesztiválok fővárosa! Sok sikert a szervezőknek jövőre is, a lécet egyre nehezebb lesz feljebb tornázni, de tudom, hogy sikerülni fog.

Lichtenstein Raymond