Kezdőlap Uncategorized

Ez történt 2016-ban a Miskolci Állatkertben

Több, mint gondolnád…     Több, mint 85 000 látogató. Több, mint 100 új állat. Több, mint 300 órányi zoopedagógiai foglalkozás és több, mint 8000 szénabála. Csak néhány szám, amely a Miskolci Állatkert és Kultúrpark 2016-os évét jellemezte.

2016-ban újra több látogató érdeklődését tudtuk felkelteni, mint az azt megelőző évben, hiszen 85 629 fő váltott belépőjegyet az év során a Miskolci Állatkertbe. Látogatóinkat – hogy minél élménygazdagabbá tegyük a nálunk töltött időt – egész évben változatos programkínálattal vártuk. Legnépszerűbb programjaink már évek óta az Állatkertek Éjszakája, a Halloween Est és az Állatok Karácsonya. A legtöbb látogató augusztus 20-án, az állatkert megnyitásának 33. évfordulóján kereste fel intézményünket, amikor az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) Engedd élni! – LetitGrow! elnevezésű természetvédelmi kampányához csatlakozva a helyi élővilág sokféleségére hívtuk fel a hozzánk érkezők figyelmét.

aranysakal_copyright_veresstamas

A környezeti nevelés egyébként is az egyik legfontosabb küldetésünk. Ennek megfelelően 2016-ban 2 500 – főként gyermek – vett részt szervezett zoopedagógiai foglalkozásainkon. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett nyári táborunk is évek óta az egyik legnépszerűbb gyermektábor a városban, amely szokás szerint telt házzal működött, azaz 200 gyermek tudta a nyári szünetben is élménygazdag programok során bővíteni ismereteit állatkertünk lakóiról.Azokról a lakókról, amelyek között összesen több, mint 100 új állategyeddel is megismerkedhettek a tavaly hozzánk érkező vendégek. Közülük fontosnak tartjuk kiemelni azokat az állatfajokat, amelyeket korábban még nem láthattak nálunk: 2016-ban első alkalommal került bemutatásra európai bölény, aranysakál, közép-ázsiai gímszarvas és kék juh a Miskolci Állatkertben. Ráadásul utóbbi két faj az egész országban először Miskolcon volt látható.

Szaporulatban sem volt hiány tavaly, de itt is kiemelnénk az észak-amerikai kúszósülök újabb szaporulatát, amelyre immár évek óta minden tavasszal számíthatunk. Vagy éppen a David-szarvasok csapatában világra jött három borjút, amelyekre nem csak azért vagyunk különösen büszkék, mert az országban más állatkertben nem lehet ezzel a fajjal találkozni, hanem azért is, mert az állatkertek szaporító munkája nélkül a David-szarvas mára eltűnt volna a Föld színéről. De születtek tavaly egyebek mellett szurikátakölykök, gyűrűsfarkú maki csemeték, vadmalacok és tevecsikók is.

eszakamerikaikuszosul_copyright_veresstamas

Az összességében bemutatásra kerülő több, mint 700 állatnak az étvágya sem kicsi. Egy év során mintegy 100 takarmányféleséget fogyasztanak lakóink, köztük olyan különleges csemegéket, mint a pulykaszív, az erdei fenyő, vagy a tökmagolaj. Szénabálából több mint 8 000, tücsökből több mint 10 000,tojásból több mint 6 000 darab fogyott tavaly, de joghurtból, kefirből és túróból is közel 500 kg-ot ettek meg állataink – már azok, akik ezeket is szeretik.

A tavalyi év összegzésekor említenünk kell egy olyan programot is, amely ugyan nem közvetlenül a látogatóknak szólt, de sikerét várhatóan minden magyar állatkertbe látogató megérezi. 2016-ban állatkertünk rendezte meg – a Magyar Állatkertek Szövetségének támogatásával – a hazai állatkertek zoopedagógusainak szakmai találkozóját. A konferencián 14 állatkert és egyéb, környezeti neveléssel foglalkozó intézmény és szervezet munkatársa vett részt.

Bízunk benne, hogy egy még sikeresebb esztendő előtt állunk. Állatkertünk minden munkatársa azon lesz, hogy 2017-ben is sok élménnyel, ha lehet, még több élménnyel ajándékozzuk meg a hozzánk érkezőket, mint tavaly.