A GERMÁN-TRANS Kft. 20. működési évéhez közelít, 2004 óta tevékenykedik. Fő tevékenysége elsősorban belföldi áruszállítás. Ez azonban nem a teljes profilt takarja, mert a megrendelői igények szerint árurakodással és ömlesztett áru szállításával is foglalkozik. Ezek a tevékenységek egyszerre igényelnek precíz, jól szervezett csapatot és szakmai hátteret. Szükség van továbbá megfelelő mennyiségű modern jármű-, és gépparkra, hogy a vállalt szállítmányozási és logisztikai feladatok zökkenőmentesen elláthatóak legyenek. Mindezt egy olyan miskolci telephelyen, mely igyekszik tevékenysége ökológia lábnyomát is minél kisebb méretűre zsugorítani. Így a beruházások természetesen energiahatékonysági fejlesztéseknek is minősülnek.

A Széchenyi Terv Plusz program GINOP Plusz-1.2.3-21 pályázati konstrukció keretében megvalósuló projekt több összetevőből áll. A GERMÁN-TRANS Kft-nél dolgozó csapat képzése, az említett gépállomány fejlesztése és a megújuló energiára épülő korszerűsítés képezi a három pillérjét a beruházásnak. A projektnek természetesen az a célja, hogy a cég tevékenységei hatékonyabban és modernebb módon, új munkagépek segítségével legyenek elvégezve. Mindezt energetikaliag fejlett környezetben, még jobban képzett dolgozói állománnyal.

Egy szállítmányozással foglalkozó cég esetében függetlenül attól, hogy bel- vagy külföldi piacra dolgozik, fontos kérdés, hogy alkalmazottai zökkenőmentesen tudják tartani a kapcsolatot a nemzetközi partnerekkel. Ennek kapcsán a projekt keretében nyelvi képzés valósul meg, illetve a döntési helyzeteket elősegítendő, vezetői tanácsadás igénybevételét is tartalmazza az elnyert beruházás. Emellett a humán oldalt támogatja még az a korszerűsítés is, melynek segítségével új számítógépes munkaállomásokat is beszereznek a projekt keretében.

Eszközök kapcsán a GINOP Plusz-1.2.3-21 konstrukció keretében munkagép beszerzésére is nyert el támogatást a Kft.

Ezek között található:

– 1 db HIAB X-HiPro 192 E-4 típusú rádiótávvezérlésű hidraulikus rakodódaru,

– 4 db Toyota targonca,

– 1 db CAT 262D3 minirakodógép,

– 1 db CAT 432 árokásó-rakodógép.

Az összesen 7 db támogatott eszköz segítségével a szállítmányozás során jelentkező rakodási munkák saját gépekkel elvégezhetőek lesznek. A saját gépállomány megléte növeli a tervezhetőséget, a kapacitási megbízhatóságot. Egyben a folyamatosan rendelkezésre állás kérdését is megoldja.

A beruházási projekten belül az ingatlanfejlesztés részét képezi egy hőszivattyú és napelemes rendszer telepítése is. A megújuló energia a cég telephelyének fűtési és elektromos energia igényét szolgálja. Egyrészt ezzel a cég ökológiai lábnyoma és működési költségei is csökkenthetőek. Előbbi egy modern módon gondolkodó vállalkozás számára fontos, mint a társadalmi felelősségvállalás lényeges kérdése. Az alacsonyabban tartható működési költségek pedig az eredményességet is elősegíthetik, hiszen az ár képzés kapcsán nagyobb rugalmasságot adhat, így versenyképes árakkal tud a cég megjelenni a piacon.

A beruházás a Széchenyi Terv Plusz program GINOP Plusz-1.2.3-21 pályázati konstrukció keretében valósul meg. Az európai uniós támogatás segítségével a cég 113,50 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 162,14 millió Forint értékű beruházása megvalósításához. Ettől a fejlesztéstől 10-15%-os árbevétel növekedés várható amellett, hogy eredményeként megvalósul:

– a vállalkozás telephelyének korszerűsítése,

– egy modern, magas szintű géppark jön létre a cégnél,

– amihez egy költséghatékonyabb működés és képzettebb humánerőforrás tőke kapcsolódik.

Ezek az említett beruházások a „GERMÁN-TRANS” Kft-nél. a cég miskolci telephelyén valósulnak meg. A tervezett megvalósítása 2024.03.01-ig tart.

(X)