A támogatásért cserébe legalább öt évig kell működtetni az üzletet.

A falvakban, kistelepüléseken élők körülményeinek javítására is fókuszál a kormány, a Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtöki sajtótájékoztatóján Putnokon.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatásról szólva közölte: 1415 már működő falusi kisbolt kap összesen 32 milliárd forint támogatást, amelyet a kétezer lakosúnál kisebb településeken vehetnek igénybe; a forrás ingatlan vásárlására, fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordítható.

Összességében csaknem 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy boltra pedig akár 60-70 millió forint is juthat. Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, és önerős fejlesztést is kér a boltosoktól.